Sotsiaaldemokraatide fraktsioon esitas töölepinguseaduse muudatusettepaneku teisipäeval riigikogu menetlusse, teatas erakonna pressiesindaja.

Muudetud seadus lubab muu hulgas suurendada Eestis tööhõive määra ning vähendada vajadust võõrtööjõu järele. “Me ei ole nii rikkad, et saaksime paljud täisjõus inimesed tööturult eemale tõrjuda. Me ei saa võtta inimestelt õigust ja võimalust töötada, kui neil on selleks jõudu ja tervist,” selgitas Sotsiaaldemokraatliku Erakonna aseesimees Eiki Nestor.

Nestori sõnul ei luba Eesti põhiseadus ega vastavad Euroopa Liidu õigusaktid kedagi diskrimineerida vanuse tõttu. “Oma ametiülesannetega hästi toimetuleva 65-aastase vanaduspensionäriga töölepingu lõpetamine vanuse tõttu pole mõistlik ega põhjendatud ning tuleb seetõttu tunnistada kehtetuks,” ütles Nestor.

“Kui kõrge vanusega kaasnevad objektiivsed põhjused, näiteks töötaja mittevastavus oma ametikohale või tehtavale tööle tööoskuse või tervise tõttu, siis lubab kehtiv seadus mainitud põhjustel lõpetada nii määramata kui ka määratud ajaks sõlmitud töölepingu enne lepingutähtaja möödumist,” seisab eelnõu seletuskirjas.