SDE fraktsiooni liige Rannar Vassiljev ütles Delfile, et muudatusettepanekute läbihääletamise ja kõnede abil tahab fraktsioon viia kolmapäeval kell 14 algava istungi hommikutundideni.

„Meie eesmärk on viia koalitsiooni tähelepanu sellele, et lastetoetus ei ole kümme aastat tõusnud,“ ütles Vassiljev. „Kui koalitsioon oleks valmis lastetoetusi arvestatavalt tõstma, siis meie oleks valmis obstruktsiooni lõpetama.“

Vassiljevi sõnul ei saa koalitsiooni pakutav lastetoetuse tõus kindlasti olla marginaalne. „Kui teoreetiliselt ollakse nõus mitte just kolmekordistama, vaid ka kahekordistama, siis me oleks nõus sellisel puhul vastu tulema,“ selgitas Vassiljev vägikaikavedamise tingimusi.

Vassiljevi sõnul ei ole sotsid põhjendamatult optimistlikud ja liiga naiivselt lastetoetuse tõusu hetkel tegelikult ei looda.

„Tahame selgelt näidata koalitsioonile, et tegu on äärmiselt olulise teemaga ühiskonnas,“ rõhutas Vassiljev. „See pole normaalne, et vahepeal on hinnad tõusnud ja mõnedel ka palgad, kuid üks toetuse liik on püsinud kümme aastat samal tasemel.“

Vassiljev lisas, et kindlasti ei rahulda sotse Reformierakonna algatusel sisse viidud vajaduspõhised toetused, kus üheksa euro saamiseks tuleb oma toimetulematust tõestada. Vassiljev möönis, et on peresid, kellele ka see väike raha on oluline.

Ta meenutas, et kui vajaduspõhiste toetuste sisseviimisel räägiti 30 000 perest, kes toetust peaks saama, siis reaalselt on neid täna ainult napilt üle 3000. „See poel reform, vaid Reformierakonna läbikukkunud PR- üritus.“

2014. aasta 1. jaanuaril täitub kümme aastat päevast, mil viimati tõusis lapsetoetus. Tollasest 300 kroonist on tänaseks saanud 19,18 eurot ehk pere esimese ja teisele lapsele makstav toetus püsib samal tasemel juba kümnendi.

Sotsiaaldemokraadid on järjekindlalt seisnud lapsetoetuse kolmekordistamise eest 57,54 euroni, et riigi toetus lastele käiks kaasas elukalliduse tõusu ja riigieelarve kasvuga.