Sotsiaaldemokraatliku erakonna (SDE) fraktsiooni ning Jaanus Marrandi, Karel Rüütli ja Jaan Õunapuu esitatud eelnõu kaitseb omavalitsuste õigusi neile pandud kohustuste täitmisel, teatas partei pressiesindaja.

Sotside eelnõul pole siiski edu loota, sest just parlamendis enamust hoidvad Reformierakond ja IRL algatasid hiljuti Tallinnas sisse viidud müügi- ja paadimaksu tühistamiseks seadusemuudatuse.

Koos Keskerakonnaga pealinna valitsevate sotside ettepanek ei lubaks kahjustada linnade ja valdade arengukavasid, mis tuginevad mingile kohalikule maksule. Juhul, kui seaduseandja on kas mõne kohaliku maksu tühistanud või muutnud selle põhimõtteid, peab riik omavalitsusele puudujäägi hüvitama.

"Kui näiteks riigikogu otsustab kuskil vallas tühistada paadimaksu, mis lööb valla planeeritud tuludesse augu, siis tuleb riigil kolme aasta vältel see vahe tasuda," selgitas sotside fraktsiooni esimees Eiki Nestor.

Kohalike maksude seaduse teise muudatuse kohaselt saab kas paadi-, müügi-, reklaami-, loomapidamismaksu või mõnda muud maksu tühistav seadus jõustuda vaid eelarveaasta alul.

"Me seisame õiguskindluse eest. Õiguskindlusele ei vasta kindlasti olukord, kus riik kehtestab või tühistab regulatsioone meelevaldselt ja üleöö," märkis Nestor.