Esimeseks ühisprojektiks on tõenäoliselt sotsiaaldemokraatide kandidaadi esitamine riigikogu aseesimehe kohale. Praegu kuulub see üks aseesimehe koht keskerakondlasele Jüri Ratasele ning Keskerakond on teatanud, et nad tahaksid kohta ka edaspidi Ratasele jätta. Sotside kandidaadi nime pole veel otsustatud. Koos demokraatidega on SDE-l 24 häält Keskerakonna 21 vastu. 

Taasiseseisvunud Eesti riigikogus on just sotsiaaldemokraadid suutnud väga tihti pärast valimisi oma fraktsiooni suurust kasvatada teistest fraktsioonidest üle tulnud saadikute arvelt. Ka tänased allkirjad koostööleppel võivad tuua kaasa sotsiaaldemokraatide fraktsiooni kasvamise.

Algavad läbirääkimised kohalikel valimistel osalemise üle

Keskerakonna nimekirjas riigikokku valitud Vakra, Lembit Kaljuvee, Deniss Boroditš, Kalle Laanet ja Inara Luigas ei saa ametilikult SDE fraktsiooniga ühineda. Küll aga lepiti kokku, et riigikogus tegutsetakse ühiselt, käitudes sisuliselt nagu üks fraktsioon. Sisuliselt kasvatas SDE oma fraktsiooni viie liikme võrra, Demokraadid aga vabanesid mitmest piirangust, mille neile seadis tegutseminine riigikogus ilma fraktsiooni pakutava toetuseta.

Koostööleppes paistavad silma kaks puuduvat teemat - osalemine valimistel ja osapoolte ühinemine. Kohalike valimiste teema tuleb jutuks järgnevatel nädalatel. Nimelt pole demokraadid veel maha matnud võimalust minna valimistele oma nimekirjaga või mõne valimisliiduga, kuhu kuuluksid peale nende ka näiteks asumiseltside esindajad.

Demokraatide ühenduse liikmeid on oluliselt enam kui need viis riigikogu liiget, ent võrreldes sotsiaaldemokraatidega on nende organisatsioon suures osas Eestist kas väga nõrk või olematu. Tallinna linna kohalikus poliitikas tegutsenud Vakra ja Boroditš on küll isiklikult üsna populaarsed, aga veebruaris läbi viidud küsitluse andmetel on Demokraatide ühenduse kui organisatsiooni toetus Tallinnas sisuliselt olematu. Sotsiaaldemokraadid on samas nii kogu riigis kui Tallinnas kujunenud kõige tugevamaks opositsioonijõuks.

Vakra ennast kehvadest populaarsusnäitajatest hirmutada ei lasknud. "Kes raskusi kardab, ei pea poliitikasse tulema. See pole argument," lausus Vakra. Tema sõnul pannakse järgneva kahe kuu jooksul paika, kellega demokraadid Tallinnas koos kandideerivad ning ta ei välistanud, et selleks partneriks võiksid olla sotsiaaldemokraadid.

Ühinemist ei tule

Sotsiaaldemokraatide eesmärgiks on Mikseri sõnul minna võimalikult paljudes omavalitsustes välja oma nimekirjaga. Ühinemisest pole koostööleppes aga juttu, sest seaduse järgi saavad omavahel ühineda vaid erakonnad, mida Demokraatide ühendus pole. Seega peavad kõik demokraadid Mikseri sõnul tegema ise oma valiku, kas ja kellega nad liituvad.

Sotsiaaldemokraadid pole sugugi ainsad, kes on vähemalt osadest demokraatide poliitikutest huvitatud. Ka Reformierakond on kinnitamata andmetel huvitatud Laanetist ja Boroditšist ning oma pakkumise olevat teinud ka IRL.