Eesti Päevaleht kirjutas täna, et Eestis on endiselt pensionäre, kes pole saanud tulumaksutagastust, milleks neil on õigus.

Ljudvig kommenteeris, et 2012. aasta tulude deklareerimine veel kestab ning nii pensionäridel kui ka tööealistel inimestel on võimalik oma tuludeklaratsioon maksu- ja tolliametile esitada.

Tuludeklaratsiooni esitamise korraldus on tema sõnul püütud teha võimalikult lihtsaks. "See on kindlasti väga oluline nüanss, sest keskmine pension igal aastal tõuseb ning paljude pensionäride pension ületab piiri, millest alates tuleb tulumaksu maksta," selgitas Ljudvig.

Näiteks sel aastal tõuseb keskmine vanaduspension 44-aastase keskmise pensionistaažiga inimesel 318,48 eurolt 334,42 euroni ehk ligi 16 euro võrra. Ühtlasi tõusevad teised pensioniliigid: töövõimetuspension, toitjakaotuspension, samuti rahvapensioni määr.

Ta tuletas kõigile meelde, et pensionäril on õigus üldisele maksuvabale tulule 144 euro ulatuses kuus, lisaks 192 eurole maksuvabale pensionile kuus, kokku võib pensionär seega saada tulumaksuvabalt 336 eurot kuus, mis teeb 4032 eurot aastas.

Kui 192-eurone pension on maksuvaba ja selle kohta avaldust tegema ei pea, siis üldise maksuvaba 144 euro arvesse võtmiseks tuleb mittetöötaval pensionäril esitada avaldus sotsiaalkindlustusametile. Ameti kodulehel on olemas ka avalduse blankett (http://www.ensib.ee/blanketid/), kuid inimene võib avalduse kirjutada ka tavalisele paberile; tähtis on, et avalduses oleks kirjas avaldaja nimi, isikukood, elukoht ja kuu ning aasta, millest alates soovitakse maksuvaba tulu arvestamist.

Kui mittetöötav pensionär on korra juba avalduse esitanud ja tema tulu saamises ei ole midagi muutunud, siis iga pensionitõusu järel või uue aasta saabudes uut avaldust esitada ei ole vaja.

Ühelgi inimesel ei ole kohustust esitada avaldust otsiaalkindlustusametile 144-eurose üldise tulumaksuvaba miinimumi arvestamiseks. Ta võib alati valida ka tuludeklaratsiooni esitamise võimaluse. "Ei saa välistada, et paljudele see võimalus just sobibki, et nad korraga tagastuse saavad," oletas Ljudvig.

Sotsiaalkindlustusamet tegeleb järjepidevalt inimeste teavitamisega, asekantsler kiitis ka inimesi, kes aitavad oma lähedastel avaldusi täita.