Kui veel 19. juulil väitis PR-ärimees Andreas Kaju uudisteportaalile Delfi, et formaalset nõustamissuhet tal sotsiaalministeeriumiga ei ole ja ta vaid soovib sõna sekka öelda töövõimereformi õnnestumisele, siis 31. juuli kuupäevaga on ministeeriumi dokumendiregistrisse tekkinud teavitus, et Kaju firma Meta Advisory Group OÜ ja ministeeriumi vahel on sõlmitud käsundusleping. Dokumendiregistris on lepingu sisu küll salastatud, see on mõeldud vaid ametnike silmadele ehk ametkondlikuks kasutuseks.

Siiski päris saladuseks ministeerium seda ei tee, raha maksmist suhtekorraldusettevõttele kinnitab ka ministeeriumi pressiosakond. Nende sõnul olevat korraldatud isegi väike hange.

„Kommunikatsioonipartneri leidmiseks toimus minihange. Hanke tulemusena sõlmis sotsiaalministeerium käsunduslepingu Meta Advisory Group OÜga,“ kinnitas sotsiaalministeeriumi kommunikatsiooniosakonna juht Kristel Abel. „ Lepingu objektiks on juhtkonna ja töövõimereformi väljatöötamisega tegelevate ametnike ja töötajate strateegiline nõustamine kommunikatsiooni- ja suhtekorralduse valdkonnas ja töövõime reformiga seonduva kommunikatsiooni nõustamine,“ selgitas Abel lepingu sisu.

Lepingu kestvuseks on kuni neli kuud, ehk praeguse seisuga tehakse nõustamistööd kuni tänavu novembrini.

2000 eurot kuus

„Firma esitab igakuiselt arve tehtud töö eest ning maksimaalne tasustamismaht on kuni 2000 eurot kuus. META konsultandi roll on aidata kaasa sellele, et töövõimekorralduse planeeritavad muudatused saaksid avalikus ruumis rohkem läbi räägitud ja läbi arutatud ning vaheotsused ja -etapid saaksid läbi valgustatud. Töövõimereformi edukus sõltub suuresti nendest inimestest, keda reform otse puudutab ning ka ühiskonnast, kes tunnustaks vähenenud töövõimega inimesi võrdväärsetena nii ühiskonnas kui tööturul,“ kirjutas Abel.

Sotsiaalministeeriumi enda kommunikatsiooniosakonnas töötab neli inimest, kelle tööülesanne on vahendada ministeeriumi tegevust ja poliitikat avalikkusele.

„Selle asemel, et kulutada maksumaksja raha oma suhete korrastamisele peaks ministeerium ikka sisuga tegelema,“ kommenteeris riigikogu sotsiaalkomisjoni aseesimees Margus Tsahkna täna, väikesel pausil tollesama töövõimereformi arutuselt sotsiaalkomisjonis. Tema sõnul esitavad puudutatud organisatsioonid üksteise järel väga sisukat kriitikat ministeeriumi valmistatud eelnõu aadressil ja sotsiaalkomisjon ootaks töötamist asja sisu kallal. „Väga palju tööd on veel vaja teha,“ tõdes Tsahkna.