Sotsiaalminister Siiri Oviir rääkis esmaspäeval aastat kokkuvõtval ja uut aastat tutvustaval pressikonverentsil, et ministeeriumi uue aasta plaanidesse kuulub muu hulgas pensionitõusu plaanimine.

Kavas on tõsta 100 krooni võrra kõigi pensionide baasosa. Lisaks tõuseb samapalju kuni üheaastast last kasvatava vanema lapsehooldustasu.

Ministri sõnul on pensionide ning lapsehooldustasu tõstmine võimalik, kuna pensionide real on selle aasta lõpus üle 1,2 miljardit krooni ning lapsehooldustasu real 13 miljonit krooni.

Koos baasosa tõusuga kulub tuleval aastal pensionidele 8,7 miljardit krooni.

Samuti plaanib ministeerium tõsta Siberis sündinute pensioni samale tasemele sinna küüditatute omaga. See aga saab arvatavasti teoks alles ülejärgmisel aastal.

Uue aasta kavas on ministeeriumil luua kolme senise asutuse põhjal uus instituut, mis hakkaks tegelema tervise- ja elukvaliteedi valdkonna teadus-, arendus- ja rakendustegevusega, et saavutada Eesti elanikkonna tervise järjepidev areng ning elukvaliteedi tõus võrdsete võimaluste kaudu.

Sotsiaalministeerium loob tervise arengu instituudi eksperimentaalse ja kliinilise meditsiini instituudi, Eesti tervisekasvatuse keskuse ning rahvatervise ja sotsiaalkoolituse keskuse alusel.

Peale eelpooltoodu hakkab uus instituut tegelema ka HIV-i ja aidsi probleemiga. Sotsiaalministeeriumi tervishoiu asekantsler Ivi Normet ütles pressikonverentsil, et üks peamine eesmärk on luua juurde testimiskabinette ning muuta need inimestele lihtsamalt kättesaadavamaks.