Sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna juhataja Heli Paluste sõnul peab kodusünnitus olema alati planeeritud tegevus. "Planeerimise käigus tuleb hinnata võimalikke riske," ütles Paluste ja lisas, et riske tuleb hinnata nii ema kui loote tervisest ja ka keskkonnast tulenevalt, et kogu tegevus oleks maksimaalselt turvaline.

"Tõenäoliselt jääb alati teatud sihtgrupp, kes enda jaoks välistab haiglas toimuva sünnituse ning neile peab olema tagatud võimalikult turvaline abi," ütles Paluste.

"Juhtumitel, kus rasedus ei ole olnud tervishoiutöötaja poolt jälgitud ning kodusünnitus ei ole ka planeeritud ega toimunud tervishoiutöötaja juuresolekul, ei saa rääkida kodusünnitusest meie poolt planeeritava regulatsiooni tähenduses," täpsustas Paluste.

Seadus ootab muutmist

Tervishoiuteenuste korraldamise seadus on muutmiseks selleks, et reguleerida iseseisvalt osutada lubatud ämmaemandusabi raames osutatavat kodusünnitusabi.

"Selle regulatsiooni eemärgiks on tagada konkreetsele sihtrühmale, kes kõrgendatud riskidest hoolimata eelistab sünnitada kodus, legaalne ja kontrollitud kvaliteediga professionaalne abi sünnituse käigus ja peale sünnitust ning vähendada seeläbi võimalikke riske miinimumini," ütles Paluste.

Planeeritav seaduse muudatus loob aluse nõuete kehtestamiseks teenuse osutajatele ja reguleerib ka ämmaemanda tegevuse kodusünnituse planeerimisel, läbiviimisel ja sünnituse järgselt.

Paluste täpsustas, et kodusünnitusabi osutamiseks peab ämmaemand edaspidi taotlema terviseametilt eraldi tegevusloa, tegevusloa andmisel kontrollitakse ka tema pädevust ja varustust.

Seadusemuudatus on läbinud esimese ametliku kooskõlastusringi Eelnõude Infosüsteemis (EIS) ning peale esitatud muudatusettepanekute läbianalüüsimist minemas justiitsministeeriumile kooskõlastamiseks.

Mullu oli 66 kodusünnitust

Eesti meditsiinilises sünniregistris on andmed haiglast väljaspool planeeritud sünnituste ehk kodusünnituste kohta alates 1992. aastast.

Nendest nähtub, et 1992. registreeriti 19 haiglast väljaspool planeeritud sünnitust ning alates 1993. aastast nende arv vähenes.

Aastatel 1994–2002 jäi kodusünnituste arv 5–10 sünnituse vahele. Alates 2003. aastast hakkas kodusünnituste arv kasvama.

Vastavalt sünniregistri andmetele on haiglast väljaspool planeeritud sünnitusi olnud 2007. aastal 45, 2008. aastal 58, 2009. aastal 76, 2010. aastal 70, 2011. aastal 55 ja 2012. aastal 66, moodustades 0,3–0,5 protsenti kõigist neil aastatel toimunud sünnitustest.

Paluste lisas, et haiglast väljaspool planeeritud sünnituste arv on korrelatsioonis üldise sündide arvuga – sündide arvu suurenemisega suureneb ka haiglast väljaspool planeeritud sünnituste arv.

Kuna 2011. aastal sündide arv võrreldes 2010. aastaga vähenes, siis vähenes 2011. aastal ka haiglast väljaspool planeeritud sünnituste arv. Vastavalt registreeriti 2010. aastal 15 991 sündi ja 2011. aastal 14 940 sündi.