Riigikogu sotsiaalkomisjon toetas täna pensionikindluse seaduse muutmist, et riiklikke pensione hakataks teatud piirangutega maksma kõikidesse välisriikidesse, teatas riigikogu pressiteenistus.

Sotsiaalkomisjoni esimehe Aivar Koka sõnul ekspordib Eesti täna pensione 35 riiki ja seaduse jõustumisel lisandub umbes 160 riiki. „Kui inimene on Eestis makse maksnud, siis ei tohiks tema pensioni saamine sõltuda sellest, kus välisriigis ta parasjagu elab. Seaduse muutmisega on inimeste õigused paremini tagatud ning väljaspool Eestit elavatel inimestel tekib parem side riigiga,“ ütles Kokk.

Eelnõu alusel hakatakse eksportima nii riikliku pensionikindlustuse seadusega reguleeritud vanaduspensioni ja toitjakaotuspensioni kui ka eriseadustega reguleeritud sooduspensione. Eksporditavateks sooduspensionideks on soodustingimustel vanaduspensionid, väljateenitud aastate pensionid ning eripensionid, samuti on kaetud pensionide suurendused ja lisad.

Eelnõu tutvustanud sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna selgitas, et eksportima ei hakata töövõimetuspensione ja rahvapensione. Tsahkna sõnul töövõimetuspensionid asenduvad töövõimereformi käigus töövõimetoetustega ning rahvapensioni makstakse ainult siis, kui inimene elab Eestis. Samuti ei hakata eksportima pensione, kui inimene läheb pensionieast varem pensionile.

Kehtiva õiguse kohaselt peab inimene riikliku pensioni saamiseks elama Eestis. Riiklikke pensione makstakse praegu väljapoole Eestit vaid Euroopa Liidu ja Euroopa Vabakaubanduse Assotsiatsiooni liikmesriikidesse ning riikidesse, millega Eestil on kahepoolne sotsiaalkindlustusleping.

Prognoosi järgi võib 2018. aastal olla pensioni taotlejaid kuni 360 keskmise summaga 281 eurot ning kulu riigieelarvele oleks sel juhul 1,2 miljonit eurot. 2022. aastaks võib pensioni taotlejaid olla kuni 500 keskmise summaga 342 eurot ning kulutused pensionideks oleksid ligi 2 miljonit eurot.

Sotsiaalkomisjon otsustas saata riikliku pensionikindlustuse seaduse ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu (199 SE) Riigikogu täiskokku esimesele lugemisele 13. aprillil.