Sotsiaalkomisjoni esimehe Aivar Koka hinnangul ei ole haiglajuhtidega kärpekavasid siiani piisavalt arutatud. „Sotsiaalkomisjon palus sotsiaalministeeriumil koostöös haiglatega analüüsida üleriigilist haiglavõrku ning teenuste nõudlust. Oluline on kulude kokkuhoid, mitte töötajate arvu vähendamine,“ ütles Kokk riigikogu teatel.

„Homsel sotsiaalkomisjoni istungil arutab komisjon, miks tellib haigekassa tulevalt aastal eriarstiabi üldhaiglatelt vähem,“ lisas Kokk.

Istungil osalenud riigihalduse ministri Arto Aasa sõnul tuleb vähendada riigipalgaliste arvu, sest elanikkond väheneb ning koormus maksumaksjatele kasvab.

Sotsiaalministeeriumi kantsler Marika Priske nentis, et kärpeülesanne on pingeline kõigile, kuid analüüsima peaks tugiteenuste sisseostmise ja tehnoloogia edendamise võimalusi, et kasvatada haiglate efektiivsust.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla juhatuse esimehe Tõnis Alliku sõnul on haigla alustanud sisemiste ressursside kaardistamist, et leida kokkuhoiu võimalusi. Samas nägi ta ka vajadust välja arendada uusi teenuseid, näiteks operatsioonieelset toitumisnõustamist.

Tartu Ülikooli Kliinikumi juhatuse esimees Urmas Siigur oli nõus olukorda analüüsima, kuid leidis, et tugiteenuste nagu näiteks toitlustuse sisseostmine ei anna kokkuhoidu.

Mõlemad haiglajuhid ei nõustunud töötajate koondamisega väljapakutud mahus. Sotsiaalministeeriumi info põhjal peab järgmisel aastal Tartu Ülikooli Kliinikum koondama 85 töökohta ja Põhja-Eesti Regionaalhaigla koondama 80 töökohta.

Teisipäeval kell 14 arutab sotsiaalkomisjon oma istungil eriarstiabi kättesaadavust. Istungile on kutsutud Viljandi haigla juhatuse esimees Priit Tampere, Eesti patsientide nõukoja juhatuse liige Kaido Kolk ning sotsiaalministeeriumi ja haigekassa esindajad. Istung toimub ruumis L333.