„Eesti pikaajaliseks eduks tuleb teha arukaid otsuseid. Tuleviku olulisim küsimus on meie rahva areng ja õitseng. Eesti rahvaarv on olnud pikka aega languses. Me vajame terviklikku rahvastikupoliitikat, mis pöörab rahvaarvu taas tõusule,“ seisab avalduses, mille Sotsiaaldemokraatliku Erakonna üldkogu täna pärastlõunal kinnitas.

Sotsiaaldemokraatide rahvastikupoliitika toetub viiele sambale: sündimuse suurendamisele, väärika vananemise tagamisele, tagasirände soodustamisele, surmade ennetamisele ja seismisele selle eest, et kõikjal Eestis saaks elada ja töötada.

„Näeme järgmise perepoliitilise sammuna ette noorte tulevikufondi loomist, millega riik annaks noortele võrdsema stardiplatvormi ning vajaliku toetuse iseseisva elu alustamiseks,“ kinnitavad sotsiaaldemokraadid. Üks keskseid põhjusi, miks laste saamist praegu edasi lükatakse on see, et noortel täiskasvanutel ei ole piisavat majanduslikku kindlust ning tihti ka võimalust soetada oma kodu.

Sotsiaaldemokraatide kindel tahe on tagada eakatele väärikas äraelamine, mis nõuab nii pensionite kasvu kui ka pensionisüsteemi suuremat solidaarsust. Lähiaastate põletavaimaks probleemiks on aga pikaajalise hoolduse küsimuse lahendamine. Inimestele on vaja anda kindlus, et väärikalt saab vananeda ka siis, kui enam iseseisvalt toime ei tule. Ennekõike tähendab see võimalust elada oma vanaduspensioni eest hooldekodus, kaasates selleks riigieelarvelisi vahendeid.

Lisaks seavad sotsiaaldemokraadid eesmärgiks vähendada oluliselt suurt surmade arvu, mis on ühiskonna üheks valukohaks. „Vigastussurmade tõttu kaotab Eestis aastas elu ligi tuhat inimest… Enneaegne ehk välditav suremus eri haigustesse on küll vähenenud, ent siiski kõrge. Kui vähendada vigastussurmade arvu poole võrra ja viia enneaegsed surmad Euroopa Liidu keskmise tasemele, säästaksime aastas ligi 1000 inimelu, mis on pool tänasest negatiivsest iibest,“ märgitakse avalduses. Et selle sihini jõuda tuleb tugevdada solidaarset tervishoiusüsteemi ning tegeleda sihikindlamalt haiguste ennetamisega. Võtmeküsimuseks on siin inimeste tervisekäitumine ja selle parandamine.

Rahvaarvu aitab kahtlematult kasvatada ka hoogsam tagasiränne, mis on palgatõusude mõjul juba elavnenud. „Riigi käes on need hoovad, et muuta perede ja võõrsile läinud noorte tagasitulek mugavamaks,“ lubavad sotsiaaldemokraadid.

Avaldus lõpeb tõdemusega, et ühtegi neist probleemidest ei lahenda riigi kokku tõmbamisega, et igaüks vaadaku ise, kuidas hakkama saab. „Riik peab inimeste tulevikku investeerima ja olema ühiskondliku arengu võimestaja, mitte selle pidur. Me ehitame edasi sotsiaalselt vastutavat ja jätkusuutlikku heaoluriiki, kus kedagi ei jäeta maha ja iga inimene tunneb end vajalikuna,“ seisab avalduses.