Piraadiküti Billy Irvingu isal ja elukaaslasel Yvonne MacHugh'l õnnestus sõita Indiasse Chennai linna ja teda ülerahvastatud Puzhali vanglas külastada.

MacHugh ütles, et oma silmaga ta konge ei näinud, kuid tema elukaaslane rääkis, et tualetis ronisid torudest üles maod, lisaks jalutasid ringi rotid ja ämblikud. "Ta oli väga emotsionaalne," rääkis MacHugh ja lisas, et mees nägi räsitud välja. "Tal olid pikad juuksed, suur habe ja ta oli väga palju alla võtnud. Oli õudusunenägu teda sinna jätta," ütles ta.

Irving vahistati samuti Seaman Guard Ohio pardal ja on koos 14 Eesti piraadikütiga kinni istunud juba oktoobrist saadik. Tema elukaaslane kutsub Twitteris aktiivselt inimesi ja valitsust tegudele ja kaasa elama, et piraadikütid vabastataks.

Firma advokaadid peavad praegu uut plaani, kuidas meestele uurimise ajaks kautsjon saada. Indiast nad siis lahkuda ei tohiks, kuid vähemalt saaksid vanglast välja.

Briti petitsioon kogub allkirju

Lisaks Irvingule oli laeval veel viis Suurbritannia kodanikku. Opositsioon parlamendis on küsimuse teravalt tõstatanud. "Samal ajal kui meie siin istume, virelevad kuus briti kodanikku Indias vanglas," tuletas parlamendi alamkojale meelde leiborist Ian Lavery. Ta kutsus peaministrit David Cameroni üles arutama, kuidas mehed vabastada.

Cameron ütles, et ta on sündmustega Indias pidevalt kursis olnud ja on teemat India võimudega arutatud. Saareriigis levib ka petitsioon, mis kutsub valitsust üles olukorda lahendama. See on kogunud 90 000 allkirja.

Eesti välisministeerium kinnitas, et kui kinnipeetud Eesti kodanike lähedased soovivad sõita Indiasse oma pereliikmega kohtuma, siis välisministeerium aitab külastust korraldada.

"Möödunud nädala lõpul kohtusid välisministeeriumi esindajad laevameeskonna liikmete lähedastega ning lähiajal kavatseb Eesti New Delhi saatkonna konsul taas vanglat külastada, see visiit oleks järjekorras üheksas," ütles ministeeriumi pressiesindaja Helena Nõmmik.