Uurimuse raames küsitletud Soomes elavad vene-, eesti- ja somaalia taustaga noored ei tunne end tavaliselt „soome noortena”, kuigi on elanud Soomes suurema osa elust ja neil võib olla ka Soome kodakondsus, vahendab YLE Uutiset.

Eesti noored Soomes rassismi ei koge, selle asemel tunnevad nad, et on mitmes suhtes üsna samasugused kui soomlased ja neil on raske mõista eesti ja soome kultuuri erinevusi. Ka on eesti taustaga noortel rohkem soomlastest sõpru kui venelastel ja somaallastel.

Eesti ja vene taustaga noored usuvad tihti oma võimalustesse Soome tööturul. Immigrandi tausta peetakse pigem tööturul tugevaks küljeks. Somaalia noored tunnevad seevastu, et on oma tausta tõttu ebavõrdses olukorras.

Eesti ja vene päritolu noored ei plaani naasmist algupärasele kodumaale. Soomes elamist peetakse ka tulevikus üsna tõenäoliseks võis siis kavatsetakse kolida mõnda teise riiki.

Uurimuse käigus küsitleti Soomes elavaid 15-21-aastaseid eesti, vene ja somaalia taustaga noori ja võrdluseks sama vanu soomlasi. Kokku osales 55 noort.