Tallinnas loodud Soldiers of Odini klubi kavatseb tulla avalikkuse ette Eesti iseseisvuspäeval 24. veebruaril. Tallinnas rajatav klubi tegutseb Soome Kemi klubi alluvuses. Eestis kogutakse rühmaga liituma vähemalt 18-aastaseid mehi, kes pole moslemid.

Tallinna klubi liikmeksastumise tingimuseks on, et meest ei ole karistatud pere, naiste või laste vastase vägivalla pärast. Eesti Soldiers of Odini klubi kavatseb tulla avalikkuse ette 24. veebruari tõrvikurongkäigul.

Klubi juhtide sõnul on nende üheks eesmärgiks rahvast petnud valitsuse kukutamine.

Soldiers of Odin Estonial on Facebookis suletud grupp, kuhu kuulub 307 liiget, lisaks on toetajate grupp 203 liikmega.

Facebookis jagasid klubi juhid ka uutele liikmetele õpetusi, mida ütlevad Eesti seadused tsiviilkäibes lubatud relvade ja hädakaitse kohta, et patrullides mitte ise seadust rikkuda. Patrullides eeldatakse kõigilt meestelt täielikku kainust.

Politsei: on oht, et ka parima kavatsusega omaalgatuslikud üksused võivad olukordi lahendades panna ise toime süüteo

"Inimeste soov vabatahtlikult panustada turvalisuse tagamisse on tervitatav. Eestis on sellise sooviga inimeste jaoks juba aastaid olemas abipolitseiniku institutsioon ning kogukondlikud naabrivalve üksused. Abipolitseinikel on turvalisuse tagamiseks ja erinevate olukordade lahendamiseks vajalik ettevalmistus ning oskused. Omaalgatuslikel üksustel võivad olla parimad kavatsused, kuid ilma oma õigusi ja kohustusi tundmata ning erinevate olukordade lahendamise taktikat teadmata, võib ise vigastada saada või pannakse kellegi teise suhtes toime süütegu," sõnas politsei- ja piirivalveameti arendusosakonna juhtivkorrakaitseametnik Varmo Rein.

Politsei soovitab inimestel, kes märkavad ohtu või näevad pealt süütegu, anda sellest teada politseile ning võimalusel tõmmata toimuvale ka teiste inimeste tähelepanu. Ise füüsiliselt sekkuda on mõistlik vaid juhul, kui sellega ise ennast ohtu ei panda. Teiste inimeste korrale kutsumine peab toimuma vastaspoolele aktsepteerival viisil ning lubamatu on hädakaitse piire ületav vägivald ja omakohus. "Kui omaalgatusliku turvalisusesse panustamisega rikutakse kellegi õigusi või korda, siis reageerib politsei sellele vaatamata algselt headele kavatsustele," lisas Rein.