Laupäeval Soomaal Oksa ja Kuusekäära vahelisel teel sõitnud Jüri-Ott Salm rääkis Sakalale, et ei saanud algul arugi, mis loom talle vastu sõitva Mercedese ees jooksis.

“Sarved olid peas ja põdrast oli ta kõvasti väiksem, aga kits ei olnud,” meenutas Salm. “Kui lähemale jõudsin, sain aru, et see on ehtne põhjapõder.” Salmi sõnul ei kartnud loom autosid mitte põrmugi ja möödus tema masinast vaid paari meetri kauguselt.

“Põdral oli rihm ka kaelas ja ma pidasin teda algul mingiks turismiatraktsiooniks,” lisas Salm. Gunnar Loho ütles, et tegemist on tema juurest põgenenud emase põhjapõdra Liisaga.

Kaks vangistuses sündinud põhjapõtra jõudsid Olustverre 2000. aasta novembris.

“Isane Retu lõi eelmisel nädalal tarasse sõrgadega augu sisse ja mõlemad panid jooksu. Retu saime kodu lähedalt kätte ja lootsime, et Liisa tuleb talle järele, aga ei tulnud,” kirjeldas Loho loomade põgenemist.

Jõulumaa peremehe sõnul on kolmeaastased põdrad ühe korra ka enne jooksu pannud, kuid siis saadi nad kiiresti kätte.

Viimati teatati Lohole põgenikust Suure-Jaani vallast Põhjaka külast, kuid kui peremees sinna jõudis, oli Liisa jälle jalga lasknud. Et loom on juba Oksa kanti jõudnud, oli Lohole uudiseks.

“Kui keegi peaks põhjapõtra nägema, siis palun tal teda jälgida ja helistada mulle numbril 050 44 427. Inimesi loom küll eriti ei karda, kuid kinnivõtmiseks piisavalt lähedale laseb ainult tuttavaid,” rääkis Loho.

Põdrapidaja toonitas, et kompenseerib jälitamisele kuluva aja.

Loho avaldas kartust, et Liisa võib langeda huntide või suurte koerte ohvriks, sest sünnist saati inimeste hoole all elanuna ei oska ta neid karta.

Jahindusbioloogi haridusega Soomaa sõbra Tõnis Kortsu teada on põhjapõtru Eesti põhjaosas ka eksikülalistena kohatud. “Kodustatud loom on kindlasti usaldav ja kiskjatele kergem saak,” kinnitas Korts Loho kartust.

Nii Tõnis Kortsu kui rahvuspargi direktori Meelis Suurkase andmetel liigub Soomaal praegu ringi hundikari, kes võib põdrale saatuslikuks saada.

Suurkask nentis, et põhjapõder tuleb kinni püüda kas või sellepärast, et tegemist on võõrliigiga.