Sotsiaalministeeriumi ravimipoliitika osakonna juhataja ja soodusravimite komisjoni liige Andrus Sonnenberg ütles ajakirjanikele, et hüvitamine oleks haigekassa eelarvele olnud liiga suureks koormuseks ja samuti pole teada Gliveci pikemaajalisem mõju.

“Puuduvad kaugemad tulemused ning pole teada ravimi võimalikud tüsistused,” sõnas Sonnenberg. Ta kinnitas, et ministeerium jätkab ravimitootjaga läbirääkimisi 12 Eesti verevähihaigele tasuta Gliveci eraldamise jätkamiseks. Soodusravimikomisjoni otsus on soovituslik, lõppotsuse langetab sotsiaalminister.

Haigekassa soodusravimikomisjoni liige Kadi Lambot on varem öelnud, et Glivec on niširavimina kindlasti vajalik, kuid selleks tuleb paratamatult leida lisaraha, kuna praeguse raviraha sees seda pole.

Ta viitas juba kinnitatud ravimieelarvele, mis ei tohi vastavalt ravikindlustusseadusele ületada 20 protsenti tervishoiuteenusele kulutatavast summast.

Lamboti sõnul oleks Gliveci soodustamiseks kulunud üheksa miljonit krooni üksnes esimesel aastal. “Järgmistel aastatel see summa proportsionaalselt suureneb, sest haigeid tuleb juurde,” teatas ta.

Sotsiaalminister Marko Pomerants lubas, et kuulab komisjoni soovituse ära ja teeb verevähihaigeid puudutava otsuse lähiajal.

Kuni ravimi hüvitamisest keeldumise vaidlustanud Marge Valdmanni puudutava kohtuotsuseni annab ravimitootja Novartis 12 haigele Glivecit tasuta.