Arendajad esitasid eelmisel laupäeval toimunud kohtumisel paarikümne Võiküla kandi inimesega kolm ettepanekut. Esiteks — pakkuda olemasoleva projekti raames välja tuuliku uus asukoht, mis jääks alajaamast mitte rohkem kui 1-1,5 kilomeetri raadiusse.

“Kui te väidate, et see pool kilomeetrit on liiga lähedal, siis soovitage meile mingi parem koht, kuhu minna veel pool kilomeetrit kaugemale. Kuskil see mõju (tervisele) ju kaob ära,” on Sõnajalad veendunud.

Plaanitava tuuliku võimsus on 2 MW ja kõrgus 95 meetrit ning praeguse planeeringulahenduse järgi jääks see külast umbes kilomeetri kaugusele.

Teise variandina nimetasid vennad Sõnajalad vallale või kohalikule kogukonnale ühekordse toetuse maksmise või tuuliku tulust teatud protsendi loovutamise. “Need on meie kolm ettepanekut,” kinnitas Oleg Sõnajalg.

Arendajate pakkumine jooksis aga liiva, sest kohalik kogukond jäi endale kindlaks — Võikülla Metsa kinnistule tuulikut püstitada ei tohi!

Võiküla seltsi esimees Ülo Laanoja viitas Virtsu alevikule, kus tema sõnul praegu mingit turismi ei toimu ja kuigi seal inimesed elavad, on see sisuliselt tühi asula. Sarnane oht varitseb ka Võiküla. “Kui me hakkame sama maastikku siia alale kujundama, siis ei tea, milliseks see keskkond kujuneb,” sõnas Laanoja.

Oleg Sõnajala arvates pole olukorrad võrreldavad. “Seal on 30 tuulikut, me räägime ühest,” sõnas ta.

Ent kohalike arvates tuleb valla põhiline tulu turismist ja just suviti on inimesi Võikülas kaks korda enam kui talvel, mistõttu on võrdlus nende sõnul põhjendatud.

Tuuliku asukohavalik on arendajate sõnul tehtud valla soovitusel. Nende väitel astuti see samm vallavanema esinemise ja informatsiooni põhjal, sest see oli vallavanema arvamus, tema aga esindab valda ning on volitatud valla nimel esinema.

“Kui me räägime valla arvamusest, siis valla arvamust avaldab kõige rohkem volikogu,” polnud kohalik elanik Ain Kerem siiski nõus.

“Ilmselt see asi on veel liiga toores, et kokkuleppeid teha,” on külarahvas veendunud.

Sõnajalgade hinnangul on aga jõutud üsna lõppfaasi. “Nüüd läheb planeering maavanema järelevalvesse. Maavanema järelevalves selgitatakse välja, mis nendest seisukohtadest saab,” sõnas Oleg Sõnajalg.