Roomassaares asuvas AS-is Luksusjaht töötav kuressaarlane rääkis Saarte Häälele, et eelmisel nädalal maandus helikopter Saare Kütuse Roomassaare tee tanklasse vaid mõne meetri kõrguselt Luksusjahi tootmishoone kohalt.

“Nii, et tolmas otseses mõttes,” ütles ta. “Ma ei ole regulatsioonidega hästi kursis, kuid terve mõistus ütleb küll, et tavalises bensiinitanklas, eriti veel arvestades, et see asub lennujaama kõrval, ei ole kopteriga maandumine kuigi turvaline.”

Mehe väitel paiskas Sõnajalgade kopteri maandumisel tekkinud tuulekeeris inimestel suud ja silmad tolmu täis. Rääkimata sellest, et töötajatele kuuluvad kergemad esemed, näiteks suitsupakid oma asukohta vahetasid. Erakasutuses helikopterit on varem seismas nähtud ka Olerexi tankla juures.

Lennuameti lennutegevuse osakonna vaneminspektor Martin Väli sõnul ütleb lennureeglite paragrahv 7, et õhusõidukit ei tohi käitada hooletult või vastutustundetult, mille tagajärjel võib sattuda ohtu inimeste elu, tervis või vara. “Lennuamet on antud hetkel seisukohal, et õhusõiduki maandamisel maapealsetele sõidukeile mõeldud avalikes tanklates ei ole aktsepteeritav, kuna ei ole võimalik tagada ohutust inimeste elule, tervisele või varale,” kinnitas Väli.

Kuressaare linnavalitsuse pressiesindaja Liise Kallas tõdes, et Kuressaare piires ei ole spetsiaalseid erakopteriga maandumise alasid üles märgitud. Linnavalitsusel ei ole tema sõnul ka mingit põhjust kahelda lennundusvaldkonna üle järelevalvet tegeva lennuameti seisukohas seoses tanklasse maandumisega.

Kallas kinnitas, et nii maa-, mere- kui ka õhuliikluses tuleb toimida nõnda, et ei seata ohtu inimeste tervist, elu ega vara. “Samas puudub linnavalitsusel võimalus seada piiranguid, kuna seaduse järgi on maandumiseks vajalik vaid maaomaniku luba,” selgitas pressiesindaja, viidates, et tanklad näiteks ongi eraomandis. Samas peab lennumasina juht olema veendunud maandumise ohutuses.

Helikopteri omanik Oleg Sõnajalg kinnitas Saarte Häälele, et nemadki ei pea tanklasse maandumist tavaliseks ja üldjuhul nad seda ei tee. “Absoluutselt mitte!” rõhutas Sõnajalg. Tema sõnul on seda tehtud vaid erandjuhul ja erandjuhuks luges ta ka läinudnädalase maandumise Roomassaares.

“Saare Kütus kutsus meid sinna tankima. Et tankida üks proovipaagitäis nende uut kütust,” põhjendas Oleg Sõnajalg. Ta märkis, et tavaliselt tangivad nad nagu kord ja kohus ikka lennuväljadel ning tanklasse maanduda tegelikult ei tohiks. “Kohe kindlasti mitte.”