“Me saime teada, et rahumeelse meeleavaldusega soovib ühineda grupp Narva Vene Kodanike Liidu liikmeid ja nende osalemine võib muuta meeleavalduse kulgu,” ütles Prussakovi-nimelise Rattaühingu liider Erko Valk pühapäeval BNS-ile.

Ta lisas, et hoiatuse võimalike agressiivsete venelaste osalemise kohta meeleavaldusel tegi kaitsepolitsei.

Kaitsepolitsei pressiesindaja Henno Kuurmann ütles pühapäeval BNS-ile, et kaitsepolitsei ametnikud kohtusid meeleavalduse korraldajatega ja juhtisid nende tähelepanu võimalikele ohtudele, mis võivad selliste üritustega kaasneda.

“Me ei saa kedagi keelata, kuid meie kohus on juhtida tähelepanu võimalikele ohtudele,” ütles Kuurmann. “Vastavalt seadusele peab meeleavaldustel korra tagama selle korraldaja.”

Järgmisel laupäeval Tallinnas Iraagi sõja vastase meelavaldusega ühineda soovinud Narva Vene Kodanike Liidul polnud mingit kavatsust käituda agressiivselt, kinnitas liidu juht Juri Mišin.

Mišini sõnul oli Narva Vene Kodanike Liidul tõepoolest kavatsus sõita 15. veebruaril Tallinnasse ja ühineda mittetulundusühingu Prussakovi-nimeline Rattaühing korraldatud sõjavastase rahumeelse meeleavaldusega.

“Saime sellistest meeleavaldusest teada ajakirjandusest,” ütles Mišin pühapäeval BNS-ile. Ta lükkas kategooriliselt tagasi kuuldused, justkui kavandanuks Narva Vene Kodanike Liit meeleavaldusel korratusi ja agressiivset käitumist Tallinnas Kentmanni tänaval asuva Ameerika Ühendriikide saatkonna juures.

“Sel teemal on minuga juba kahel korral vestelnud kaitsepolitsei ametnikud ja küsinud, kuidas meeleavaldus meie poolt kulgeb,” rääkis Mišin BNS-ile. “Me ei taha kaks korda järjest astuda sama reha otsa, kuna oleme aastatel 1997-2000 juba pidanud tõestama kohtus, et meie korraldatud pensionäride meeleavaldused ei olnud agressiivsed,” lisas Mišin.

Lõppeval nädalal andis Tallinna Kesklinna valitsus mittetulundusühingule Prussakovi-nimeline Rattaühing loa sõjavastase meeleavalduse korraldamiseks.

Ürituse üks korraldajaid Mihkel Kaevats on varem BNS-ile öelnud, et rattaühing on täiesti apoliitiline organisatsioon ja meeleavalduse eesmärk on näidata, et Eestis on palju inimesi, kes ei toeta Ameerika Ühendriikide plaani rünnata Iraaki. Linnalt loa saanute meeleavaldus pidanuks algama 15. veebruaril kell 14 Harjuvärava mäel, kust meeleavaldajad liikunuks Toompea lossi ette ja andnuks valitsusele üle pöördumise. Sealt tahtsid meeleavaldajad minna Vabaduse platsi kaudu Kentmanni tänavale Ameerika Ühendriikide saatkonna juurde.

Korraldajad kavandasid meeleavalduse toimumisajaks umbes kaks tundi.