Rahukaitsjaid ette valmistav rahuoperatsioonide keskus saatis välja sõjaväepolitsei patrulli, et ennetada igasugused vahejuhtumeid ja kontrollida kaitseväelaste käitumist linnas, teatas kaitsejõudude peastaabi pressiesindaja BNS-ile.

Ajaleht Postimees kirjutas, et Paldiskis paikneva rahusõdurite üksuse ajateenijad nõudsid eelmisel nädalal Paldiski elanikelt eesti keele rääkimist ja jõhkrutsesid nende kallal.

“Kaitsevägi peab vahejuhtumeid Paldiskis äärmiselt kahetsusväärseks ning tegeleb alates eelmise nädala kolmapäevast tõsiselt juhtunu asjaolude väljaselgitamisega,” kinnitas armee pressiesindaja esmaspäeva õhtul.

“Vabandan kõigi Paldiski elanike ees, kelle rahu ööl vastu teisipäeva, 17.juulit, võis olla häiritud,” ütles Rahuoperatsioonide Keskuse ülem major Aivar Jaeski.

Tema sõnul võib esmaspäevast Paldiskisse saadetud sõjaväepolitsei patrull kontrollida ja sekkuda ainult kaitseväelaste tegevusse. Igasuguste muudest vahejuhtumitest teavitab sõjaväepolitsei patrull Sauel asuvaid tsiviilpolitsei jõudusid.

Juurdluse keerukuse tõttu, selle võimalikult tõhusaks läbiviimiseks ja välistamaks süüdistusi juurdluse ebaobjektiivsuses andis kaitsejõudude peastaabi ülem kaitseväe juhataja kohustes sõjaväepolitseile korralduse juurdlus Paldiskis asuvalt rahuoperatsioonide keskuselt üle võtta.

Sõjaväepolitsei viib juurdlust läbi tihedas koostöös politsei Lääne-Harjumaa osakonnaga.

Seni on sõjavägi selgitanud, et lühikese aja jooksul on Paldiskis rünnatud nelja rahuvalvajat, neist kaks on vene rahvusest.

“Sündmuste käik ööl vastu 24. juulit on veel ebaselge, kuid kaitsevägi kavatseb otsustavalt kõik asjaolud lõpuni välja selgitada ja lähtuvalt sellest langetada kiiresti otsused,” kinnitas armee peastaabi pressiesindaja. “Teenistusliku juurdlust läbiviimisest raskendab seik, et politseil ei ole seni ühtegi Paldiski elanike avaldust ega tunnistust toimunu kohta. Seni on ainsaks infoallikaks ajakirjandus, kellele ühed ja samad kohalikud elanikud sündmusi jutustavad.”

Sõjaväepolitsei uurija Juri Vdovitsenko palub kõigil sündmuse tunnistajatel ja kõigil, kel on kaebusi, pöörduda tema poole Paldiski linnavalitsuse hoones kolmapäeval 1. augustil kell 10-13.

Kaitseväe distsiplinaarseadustiku kohaselt on teenistusliku juurdluse läbiviimiseks aega kaks nädalat, tähtaega võidakse pikendada kuni kolme kuuni. Kaitsevägi viib teenistusliku juurdluse läbi nii kiiresti, kui asjaolud võimaldavad.

Paldiskit raputas vägivallalaine möödunud nädala alguses, kui esialgsetel andmetel kuni 30 elukutselisteks rahuvalvajateks õppivat meest jõhkrutsesid Paldiski venekeelsete elanike kallal, kirjutas Postimees.

Tallinnast 50 kilomeetri kaugusel asuva Paldiski elaniku Andrei Krutikovi (23) sõnul sõitis ta möödunud nädala alguses jalgrattaga pagaritöökotta sõbra juurde, kui sattus Paldiski valgustamata tänaval vastamisi paarikümnemehelise jõuguga, kirjutas Postimees.

“Nad lükkasid mu sadulast asfaldile ja küsisid: “Räägime eesti keeles?” “Ütlesin, et räägin küll, aga vähe,” meenutas Krutikov. “Seepeale hüppas kolm meest mulle peale ja ülejäänud hakkasid jalgadega peksma, nägin vaid valgete tossude ninasid.”

Nädalaks ajaks plastakende paigaldaja ametist koju tervist parandama lubatud Krutikov on kindel, et sattus vastamisi rahuvalvajatega, kes otsisid ühelt oma kaaslaselt möödunud esmaspäeva õhtul mobiiltelefoni ja rahakoti röövinud noorukeid.

“Aga mina sain peksa vaid selle eest, et ei osanud eesti keelt,” ütles ta. “Nii nagu veel mitu süütut inimest, kuuldavasti isegi paar naist.”

Pahane oli ka Paldiski keldripoe Väike-Paala müüja Irina: “See oli nii õudne, kui purjus rahuvalvajad — lapilistes pükstes ja mustades särkides — tormasid esmaspäeva hilisõhtul meie poodi ja küsisid, kas kõik oskavad eesti keelt.”

Keldripoe seina ääres seisis veidi kooldunud harjavars, millega poe sisustust ja ostjaid päästma tõtanud müüja Irina vägivallatsejad tänavale ajas.

“Hiljem tuttavad rääkisid, et rahuvalvajad blokeerisid oma kahe džiibiga Pakri ja Peetri tänava ristmiku, peatasid autosid ja küsisid kõigilt eesti keele oskamise kohta,” lisas ta.

Rahuvalvajate staabiülem kapten Peeter Mitt tunnistas, et Paldiski elanikud helistasid ööl vastu teisipäeva rahuoperatsioonide keskuse korrapidajale.

“Info oli selline, et rahuvalvajad peksavad linnakodanikke, 15 minutit hiljem teatas sama ka Harju politsei,” ütles Mitt. “Meie korrapidaja sõitis linna asja uurima, nägi seal politseipatrulli, kes ütles, et nemad pole midagi näinud ja kõik on rahulik.”

Kolmapäeval algatas Mitt siiski väeosas teenistusliku juurdluse, et kontrollida, kas Paldiski elanike jutud rahuvalvajate vägivallatsemisest vastavad tõele. Enne juurdluse lõppu keeldus ta avalikustamast, kas ööl vastu teisipäeva sõitsid rahuoperatsioonide keskusest Paldiskisse kaks džiipi väidetavalt pärastpoole linnas vägivallatsenud rahuvalvajatega.

Samuti pole veel ametlikku kinnitust linnaelanike väidetele, et alles mais teenistusse värvatud ja nüüd kümme päeva välilaagris treeninud rahusõdurid olid esmaspäeval lõõgastunud Paldiski rannas ja saatnud siis ühe kaaslase poodi alkoholivaru täiendama.

Seal puhkenud tal kohalike noorukitega konflikt, rahuvalvajalt rööviti rahakott ja mobiiltelefon, mispeale ta kutsunudki sõbrad appi ning sõdurid korraldasid Paldiskis omaalgatusliku karistusaktsiooni.