Tallinna linnakohus mõistis Laanepõllu mullu 30. novembril süüdi vägivallatsemises, kui viimane sundis reameest suitsukoni ära sööma. Samuti mõistis kohus 22aastase lipniku süüdi selles, et ta käsutas ajateenija rühma ees pikali ning pani viimast alandades talle jala seljale. Lõplikuks karistuseks mõistis kohus Laanepõllule tingimisi kolmekuulise vabadusekaotuse aastase katseajaga.

Linnakohtu viimasel istungil tunnistas Laanepõld, et oli 2000. aasta augustis tõepoolest üritanud reamehe pintsakul nööpi eest ära tõmmata ning käsutas ta ka pikali, sest too ei võtnud nõuetekohast valveseisakut. “Käskisin ta kõhuli põrandale, kuna üritasin näidata talle, kes on ülem ja kes alluv. Jalga ma ta selja peal ei hoidnud,” tutvustas Laanepõld kohtule oma esimest päeva rühmaülemana.

Teise intsidendi kohaselt käskis Laanepõld tunamullu oktoobris Klaipeda sadamas sõjaväelaeva pardal reamehel suitsukoni ära süüa, kuna viimane ei suitsetanud selleks ettenähtud kohas. “Tunnistan, et käitusin hetkeemotsioonidest lähtuvalt,” nentis Laanepõld. “Kui reamees keeldus koni söömast, ütlesin, et ta teeb seda, mida ma tal teha käsin.”

Laanepõldu süüdistati esialgu ka episoodides, kus lipnik sundis sõdureid metsalaagris sööma mustadest kiivritest, keelas neil sooje riideid kanda ning ähvardas üht reameest peadpidi vastu laevareelingut peksta.

Samuti süüdistati teda episoodides, kus üks ajateenija pidi Laanepõllu käsul kõrges palavikus kolm päeva metsalaagris olema ning teine põlveoperatsiooni eel kägarkõndi tegema. Sõjaväepolitsei nende ütluste põhjal kuriteo koosseisu ei tuvastanud.