Mart Raudsaar ütles Delfile, et Põhjamaade lehtede ühispöördumise osas David Cameroni poole seoses pole Eesti Ajalehtede Liidu poole pöördutud ning liit pole seetõttu kujundanud ühtset seisukohta.

"Isiklikult arvan, et vastava pöördumise puhul oleks EALL-i liikmeslehed suuremate Põhjamaa lehtedega solidaarsed, sest Eesti ajakirjandusvaldkond jagab just põhjamaiseid väärtuseid ja põhimõtteid," ütles Raudsaar.

Mis puutub võimalikku ohtu Eesti ajakirjanikele või nende peredele juhul, kui avaldatakse materjali, mis valitsejatele ei meeldi, siis sarnaselt teiste Põhjamaa riikidega ei saa Raudsaare arvates pidada ohtu väga suureks.

Eelmisel nädalal tegid mitme juhtiva Euroopa ajalehe toimetused pöördumise Suurbritannia peaministri David Cameroni poole seoses Edward Snodenilt saadud materjale avaldanud Briti ajakirjaniku Glenn Greenwaldi elukaaslase üheksatunnise kinnipidamisega ning The Guardianile kuulunud arvuti kõvaketaste hävitamisega.

Avaldusega on ühinenud näiteks Rootsi ajalehe Dagens Nytheter, Norra lehe Aftenposten, Taani lehe Politiken ja Helsingin Sanomate toimetused. Leitakse, et ajakirjaniku elukaaslase arreteerimine on ahistamine ning Guardiani toimetuse kõvakestase hävitamine piirab pressivabadust.

Kirjas kutsus meediaettevõtteid esindav The World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA) ja World Editors Forum Ühendkuningriiki üles kinnitama, et riik austab pressivabadust ja „ajakirjanike õigusi kaitsta oma allikaid, et luua tingimused, mis võimaldaksid ilma valitsuse vahelesegamiseta täita ajakirjandusel oma rolli, et säilitada vaba ning õiglane ühiskond.“