Tänane ajaleht Äripäev kirjutas, et SMIT-i töötajad tegelesid Hannoveris CeBIT messi välislähetusel pigem meelelahutuse kui tööga, samas tunnistas keskuse esindaja, et reis oligi osaliselt mõeldud ka töötajate motiveerimiseks.

"SMIT-i töötajate märtsis toimunud messikülastust illustreerivad fotod ja mahlakad kommentaarid riivavad igaühe õiglustunnet. SMIT-i direktorina tegin sellest enda jaoks mitu järeldust," ütleb Pedak saadetud teates.

"Lisaks tehniliste teadmiste arendamisele tuleb pidevalt tegeleda ka töötajate väärtushinnangute ja tõekspidamiste kujundamisega. Olen teinud ka järelduse, et pean nüüd isiklikult läbi viima veel ühe grupikoolituse, mille käigus viia oma töötajateni teadmine – iga SMIT-i töötaja peab endale aru andma, et ta on sõltumata ajast ja kohast ikkagi oma asutuse esindaja," lisab Pedak.

Naise sõnul ei ole õigustatud käitumine, mis sotsiaalmeedia vahendusel jätab avalikkusele mulje, nagu oleks töine lähetus motiveeritud meelelahutustest osasaamisega. "Kõik meie töötajad peavad aru saama, milline käitumine on asutust esindavale töötajale kohane ja milline mitte," on Pedak kindel.

Siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskuse töötajad vastutavad Pedaku sõnul kogu riigi siseturvalisust toetavate infosüsteemide toimimise eest, mis on vajalikud, et töötaks abikutsung 112, antaks välja isikut tõendavaid dokumente, toimiks piirikontroll ja oleks tagatud liiklusjärelevalve.

Sisejulgeoleku eripärast tulenevalt peavad SMIT-i tippspetsialistid seega olema asutuse juhi sõnul kursis rahvusvaheliste arengute ja uute võimalustega ning seetõttu on osalemine nii rahvusvahelistel messidel, konverentsidel kui ka koolitustel hädavajalik.

"Mul on kahju, et kõik meie töötajad ei ole veel aru saanud sellest moraalsest vastutuskoormast, mis igal töötajal oma asutuse esindajana lasub. Ka töölähetusel olles peab aru saama, mis on riigi palgal olevatele inimestele kohane käitumine ja millised kirjutamata reeglid kehtivad nii oma töövälise aja sisustamisele kui ka selle eksponeerimisele. Asutuse juhina näen siin oma rolli oma töötajates seda vastutustunnet kasvatada."