Mati Karmin on üks väheseid kaasaja Eesti skulptoreist, kes on andnud oma panuse taasiseseisvumisaja sakraalkunsti. Lisaks "Püha Jüri" monumendile on ta valmistanud Tori kiriku altariseinale suure "Ristilöödu" kuju, väiksemas moodus krutsifikse leiab mitmest Eestimaa kirikust, sh Tallinna Piiskoplikust Toomkirikust. Tema käe all on valminud mitmed skulptuurid, mälestustahvlid ja mälestuskivid. Peagi, 5. oktoobril avatakse Haljalas Karmini loodud "Eesti Opetaja Autähis". Mati Karmin on kauaaegne Tallinna Piiskopliku Toomkoguduse liige, kuuludes ka koguduse noukogusse.

EELK Piiskopliku Toomkoguduse kultuuripreemia Maarja medal on asutatud 2000. aastal. Medal koos rahalise preemiaga antakse isikule, kes on oma tegevusega andnud märkimisväärse panuse Eesti kultuuriellu, süvendanud ja levitanud kristlikke väärtusi ning kelle tegevus on puudutanud otseselt voi kaudselt Tallinna Piiskoplikku Toomkirikut.

Maarja medali senised laureaadid on dirigent Tonu Kaljuste, peapiiskop emeeritus Kuno Pajula, vitraažikunstnik Dolores Hoffmann, president Lennart Meri, piiskop Mikko Heikka, poliitik Siim Kallas, teoloog dr Toomas Paul, kunstiajaloolane Juhan Kilumets, piiskop Philippe Jourdan, autosportlane Raido Rüütel, titulaarpraost Ivar-Jaak Salumäe ning poliitik Tunne Kelam.