Eelmisel laupäeval Piusa jõel kaitsepolitseiametniku Eston Kohveri vastu välja vahetatud riigireetur Dressenile anti kodakondsus 1993. aastal naturalisatsiooni korras ja seetõttu saab talt kodakondsuse ära võtta vabariigi valitsuse otsusega.

Pevkuri sõnul läheb otsuse vormistamisega veidi aega, sest see nõuab „natuke paberimajandust“. „Minu hinnangul on see vajalik. Me tegeleme sellega hetkel, ja kui sellega saab ühele poole, siis saab selle otsuse juba valitsusse viia,“ sõnas Pevkur.

Kuna Pevkur on Dressenilt kodakondsuse äravõtmise eestvedaja, siis võib otsuse jõudmine valitsuse lauale veidi aega võtta, sest nii sel kui ka järgmisel neljapäeval (sel päeval toimuvad valitsuse istungid – J.V) on ta töökohustuste tõttu välismaal. „Sel neljapäeval kohtun Itaalias oma kolleegiga ja järgmisel neljapäeval olen Luksemburgis siseministrite kohtumisel. Mind kaks nädalat ei ole, aga ma väga loodan, et see paberimajandus saab lähinädalatel korda, et see valitsusse ära viia siis, kui ma olemas olen,“ sõnas Pevkur.

Kuna Dressenil ei ole hetkel kehtivat reisidokumenti, siis on tema reisimine Venemaalt välja raskendatud igal juhul. Ent mis saab siis, kui Venemaa peaks Dressenile andma kodakondsuse? Pevkuri sõnul pole hetkel Dressenile täiendavaid õiguslikke piiranguid kehtestatud, kuid see ei tähenda, et tulevikus neid tulema ei peaks. „See, mida Venemaa temaga teeb, on Venemaa otsus. Kui Venemaa annab talle kodakondsuse, siis edasised otsused on jälle meie omad. Seda pole mõtet täna spekuleerida, et kas me laseks teda Eestisse või mitte juhul, kui ta oleks Venemaa kodanik ja taotleks Eesti viisat. Meie soov on talt kodakondsus ära võtta ja eks tulevik näitab, mis ta ise teeb,“ sõnas Pevkur.

Seda, millal ja kuidas Aleksei Dressen teada sai, et ta Kohveri vastu välja vahetatakse, loe homsest Eesti Päevalehest!

Aleksei Dresseni mõistis Harju maakohus kinnisel istungil kokkuleppemenetluses 2012. aasta juulis süüdi riigireetmises ja asutusesisese teabe edastamises Venemaal, mille eest karistati teda 16-aastase vangistusega.