"Tulistaja oli 15-aastane noormees, kes tulistas õpetajat tunni ajal," rääkis Pevkur. Õpetaja suri saadud laskudesse ja vigastustesse.

"Mulle teadaolevalt kuulus relv noormehe isale," ütles Pevkur. "See ei olnud ebaseaduslik relv." Seda, kas relva hooletu hoidmise eest vastutusele võtta ka lapsevanem, selgitab ministri sõnul juurdlus.

Siseministri sõnul tegeleb politsei sündmuskoha viimaste vaatlustega. Õpilased, kes on sündmusega lähemalt seotud, annavad politseile oma ütlused. Teised kooli õpilased antakse  vanematel üle.

Küsimusele, kuidas on võimalik kooli relvaga siseneda vastas Pevkur: "Igas koolis on omad reeglid. Seda peab kool kommenteerima, kas ja kuidas neil õpilasi kontrollitakse."

Ministri sõnul on tulistaja kriminaalõiguslikult vastutusvõimeline.

Pevkur rääkis, et esialgsed kahtlused viitavad, et tulistamise põhjused on õpetaja ja noormehe läbisaamises. Ka politseil on olnud temaga varem mõningane kokkupuude, aga täpsemalt minister ei kommenteerinud. Juurdluse käigus kommenteerivad seda prokuratuur ja politsei.

Pevkur on hetkel ise Eestist ära ja saabub tagasi homme, kuid on Viljandis juhtunuga kursis ja telefoni teel olukorda arutanud ka haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovskiga.

"Minu sügav kaastunne õpetaja lähedastele," lausus siseminister. "Tegemist oli kogenud õpetajaga."

"Avaldan sügavat kaastunnet täna koolitulistaja käe läbi hukkunud Viljandi Paalalinna kooli õpetaja lähedastele, kolleegidele ja kogu kooliperele traagilise kaotuse puhul," teatas minister pressiesindaja vahendusel.

"Viimastel aastatel on koolitulistamise juhtumid kogu maailmas, sealhulgas meie põhjanaabrite juures Jokelas ja Kauhajokis pannud meid ka Eestis silmitsi seisma uue ohuga, mida seni on õnnestunud ära hoida. Ehkki tulistamises kahtlustatav, sama kooli õpilane, on kinni peetud ning kooli õpilaste elule hetkel ohtu pole, ei too see tagasi kaotatud inimelu ega turvatunnet, et taolised juhtumid meid ei ohusta. Vägivallal ei tohi olla kohta meie ühiskonnas, iseäranis koolis," ütles Pevkur.

Tulistamise täpsemaid asjaolusid uurib politsei ning uurimist juhib Lõuna ringkonnaprokuratuur.

Viljandi Paalalinna kooli tulistamises hukkus 56aastane saksa keele õpetaja Ene Sarap. Paalalinna kooli direktor Aavo Palo ütles Delfile, et tulistaja tabas saksa keele õpetajat, kes suri.