Kunda omavalitsusjuhtidega kohtunud ja tänavatel linnaelanikega vestelnud siseministeeriumi nõunik Aleks Uibo rääkis, et tema sõidu ajendiks oli uudisteagentuuris BNS eelmisel päeval ilmunud refereering Virumaa Teataja uudisloost.

Uibo sõnul on kuritegevus Kundas küll ülemöödunud aastaga võrreldes eelmisel aastal kasvanud, kuid tänavu esimesed kolm kuud näitab statistika registreeritud kuritegevuse langust. Kunda linnaelanikud ei hinnanud nõuniku sõnul korrakaitse olukorda hulluks. Samas avaldasid inimesed soovi, et Kundas ka õhtutundidel oleks politseid näha.

Nõunik lisas, et Kundas tehakse mõned ümberkorraldused ja piirkonna neljast konstaablist üks hakkab tööle õhtul ning pühendub rohkem patrullimisele ja avaliku korra tagamisele, tehes selle võrra ametivendadest vähem paberitööd.

Uibo ütlust mööda lepiti linnapea Allar Aroniga kokku, et kohalik omavalitsus otsib koostöös kaitseliiduga abipolitseinikke, kes oleksid konstaablitele toeks.

Linna eelarvest on abipolitseinikele eraldatud 30 000 krooni, kuid volikogu juht Anne Tasuja lubas vajadusel raha juurde leida.

“Ma usun, et seal saab asi korda,” sõnas Aleks Uibo. Ka uskus siseministeeriumi nõunik, et tulevikus jõuab politsei väljakutse korral Kundasse kiiremini kui pooleteise või kahe tunniga, nagu seni pahatihti on juhtunud.

Uibo nentis, et politsei operatiivsus sõltub patrullteenistuse töökorraldusest, mida püütakse täiustada nii prefektuurisiseselt kui ka politseiameti poolt.

Patrullteenistusest rääkides märkis siseministeeriumi nõunik, et 1999. aastal korraldatud politseinike koondamine mõjus halvasti just patrullteenistustele. “Head koondamine ei teinud, see on kõigile selge,” ütles Aleks Uibo ja lisas, et kannatada saanud patrullteenistus pole probleemiks mitte ainult Lääne-Virumaal, vaid terves riigis. Politseinike arvu siiski ei suurendata, teadis nõunik. “Riik ei ole nii rikas,” selgitas ta.

Korra tagamise paremaks muutmist ootab siseministeerium politseireformilt. “Reform peab andma tulemusi,” sõnas Uibo.

Kunda linnapea Allar Aron rõhutas, et kohalik omavalitsus on huvitatud koostööst politsei ja kaitseliiduga.

Kõrgetest külalistest rääkides ei heitnud linnapea maakonnalehe loole midagi ette, vaid seostas siseministeeriumi kõrgete ametnike külaskäiku internetis avaldatud loo refereeringute pisut üle paisutatud pealkirjadega.

Samas nõustus Aron, et kui Väike-Maarjas saab vanem naisterahavas suletud politseihoone juures peksa ja Kundas lõhutakse õhtul politseimaja, siis on midagi korrast ära.