Uut komandohoonet on Valgas oodanud üle 15 aasta. Praegune hoone on amortiseerunud ja ruumi napib. Uues majas on lisaks komandole ruumid tuleohutusjärelvalve inspektoritele ja ennetustöö õppeklass.

Päästeameti peadirektori asetäitja Ain Karafin meenutas, et päästetöid on Valga-Valka piirkonnas juba minevikus ühiselt läbi viidud. Uue komandomaja asukoht valitigi piirkonna vajadusi silmas pidades. Lõuna-Eesti Päästekeskuse direktor Margo Klaos selgitas otsuseni jõudmist lähemalt: „Ühe võimaliku variandina oli kaalumisel päästekomando rajamine Läti territooriumile endisesse tollipunkti. Lõpuks otsustati aga Valgas asuva Karja tänava kasuks, kuna sealne taristu on parem.“

Siseminister Ken-Marti Vaher avaldas heameelt, et ühisprojektiga rajatakse Valga päästekomandole uus hoone ja pannakse paika vastastikuse abistamise reeglid, mille järgi igapäevast päästetegevust teostada. Tema sõnul muutub päästjate piiriülene koostöö seeläbi veelgi efektiivsemaks nii Valgas-Valkas kui laieneb kogu Eesti-Läti piirialale, kus on päästjate ühise ja kiirema reageerimisega võimalik vähendada õnnetustest tekkivat kahju. „Kõige olulisem aga — iga võidetud minut võib tähendada päästetud inimelu, olgu see Eestis või Lätis,“ lausus Vaher.

Ehitust rahastatakse Est-Lat programmi raames, läbi Valga-Valka Ühise Päästevõimekuse projekti, mille partneriteks on Eesti Päästeamet ning Läti Riiklik Tuletõrje- ja Päästeteenistus. 2 343 453 eurose eelarvega projektist rahastab ERDF 1 991 935 eurot — selle eest ehitatakse ja sisustatakse Eestis Valga päästekomando uus hoone ning ostetakse Lätti üks paakauto ja üks redeliga tõstukauto. Lisaks valmib Valka päästekomando jaoks ehitusprojekt. 18 kuud kestva projekti eesmärgiks on parandada päästeteenuse kvaliteeti Valga ja Valka linnade piirkonnas.

Aktsiaselts Semuehituse poolt rajatava Valga päästekomando hoone maksumus on 1 318 219 eurot ja järelvalvet teostab osaühing Vealeidja.