"Viimastel nädalatel on palju väljendatud kahtlusi, kas tänase ühtse Euroopa ja Schengeni õigusruumi aluspõhimõte – vaba liikumine – on ehk liiga suur luksus arvestades, et seda vabadust kasutavad ka kurjategijad," ütles siseminister Vaher täna Helsingis peetaval Euroopa pealinnade politseijuhtide konverentsi avakõnes.

"Tahaksin kahtlejatele öelda, et ärgem unustagem – kuritegelik energia ei jää kunagi muudest elu arengutest maha. Nagu kaasaegne elu, on ka kaasaegne kuritegevus globaalne, see ei tunne riigipiire ega tollipunkte ja liigub vabalt meie kaasaegseid suhtluskanaleid pidi," sõnas Vaher.

"Minnes tagasi piirikontrolli taastamise juurde astume sammu tagasi meie ühistest demokraatlikest põhimõtetest. Veelgi enam, kui selle põhjuseks on kuritegevus, siis mööname, et me ei kontrolli kuritegevust vaid kuritegevus kontrollib meid. Nii ei tohi see olla. Piirikontrolli taastamine on ja peab jääma erandolukorraks,“ toonitas Vaher.

Ken-Marti Vaher rõhutas kõnes ka seda, et rahvusvahelise kuritegevuse vastu võitlemine peab olema senisest sõltumatum riigipiiridest ja riigisisesest seadusandlusest. Vaheri sõnul toetab Eesti seadusandluse ühtlustamist Euroopas, et kuritegevuse vastane võitlus ei nurjuks bürokraatlikel põhjustel.