Kalevi sõnul on avalikus teenistuses töötamine andnud palju kogemusi ning siseministeeriumi väga erinevate valdkondade juhtimine ja edasiarendamine olnud huvitav ning väljakutseterikas töö. Paljud pikaajalised arendustegevused on just viimasel ajal jõudnud tulemusteni, teatas ministeerium.

„Samas on kannatanud minu akadeemiline töö ja järjest kasvanud soov sellega tegeleda. Kuigi valitsus vahetus, jäi minister samaks ja see annab võimaluse muutus teoks teha. Selle sammu astumist kiirendas isiklik ebamugavustunne eilse muuhulgas minu eraelu lahanud meediakajastuse osas. Olen suhteliselt privaatsust hindav inimene. Samuti arvan, et asjad peavad mitte ainult õiged olema, vaid ka õiged näima," lisas Kalev.

Kokkuleppel siseminister Hanno Pevkuriga on Leif Kalevi viimaseks tööpäevaks 15. juuni. „Vestlesime kantsleriga põhjalikult ja ma mõistan Leifi valikut ning põhjendusi. Kantsleri ülesanne on siiski enne lahkumist anda sisend vabariigi valitsuse tegevusprogrammi ja korraldada koostöös riigikantselei ja rahandusministeeriumiga uue riigihalduse ministri vastutusala,“ täpsustas Hanno Pevkur.

Siseministeerium määras Euroopa rändevõrgustiku kontaktpunktiks Tallinna Ülikooli ja seda rahastatakse 200 000 euroga aastas. Samal ajal on siseministeeriumi kantsler Leif Kalev Tallinna ülikooli professor ja sama õppeasutuse riigiteaduste Instituudi endine juht. Projekti kontaktisik Tallinna ülikooli juures on Mari-Liis Jakobson, kes on ühtlasi kantsler Leif Kalevi abikaasa, vahendas eilne "Aktuaalne kaamera".

Alates 1.juunist hakkab sisekaitseakadeemia juures töötanud Euroopa rändevõrgustiku kontaktpunkt tegutsema Tallinna ülikoolis. Kontaktpunkti ülesandeks jääb ikka migratsiooni- ning varjupaigaalase teabe jagamine. Ümber kolib ka iga-aastane umbes 200 000 euro suurune Euroopa rahastus.

"Selline liigutamine ühe institutsiooni alt ehk siis sisekaitseakadeemia alt teise kõrghariduse institutsiooni alla ehk Tallinna ülikooli alla toimus minu teada küll ilma igasuguse konkursita," ütles Tartu ülikooli professor Raul Eamets. "Või hanketa, lihtsalt tehti selline liigutus. Ja see jätab õhku väga palju küsimusi, sest sisekaitseakadeemia juures oli välja kujunenud juba väga arvestatav töögrupp."