Taoline ambitsioonikas plaan tuleneb siseministeeriumist pärit seaduseelnõust, mis praegu on veel kooskõlastamisringil, ent mille kehtimahakkamist loodab siseministeerium juba järgmise aasta algusest.

“Ümberkorralduse peamiseks eemärgiks on luua ühtsed efektiivselt toimivad asutused. Kohalikud asutused muutuvad piirkondlikeks struktuuriüksusteks ja ametit hakkab juhib peadirektor ning seeläbi suureneb tunduvalt peadirektori vastutusala,” selgitab seletuskiri.

“Tekib vahetu kontakt keskasutuse ja piirkondlike struktuuriüksuste vahel, kindel juhtimise struktuur ja liinid, mis tagab toimiva vastutusala.”

“Ühtsete ametite loomise järel tekib ühe ministri poolt kinnitatud eelarvega asutus, kus on ressursse võimalik paindlikumalt suunata prioriteetsetesse valdkondadesse ja leida täiendavaid vahendeid asutusele pandud eesmärkide ja ülesannete täitmiseks.”

Lisaks loodab siseministeerium, et ühtlustuvad organisatsiooni protseduurireeglid ning otsustusmudelid.

Politsei- ja piirivalveametis jäävad piirkondlike struktuuriüksusi juhtima endiselt prefektid ja päästeametis jäävad piirkondlikke struktuuriüksusi juhtima päästekeskuse juhid.

Ühinemise eesmärgiks ei ole seletuskirja andmetel otsene kulude kokkuhoid ega tulude suurenemine. “Eesmärk on saavutada suurem sünergia (nt dubleerivate tegevuste kaotamine) ja efektiivsus sisutegevuses. Ümberkorraldamisest tulenevalt võivad tekkida ühekordsed kulutused seoses asutuse nimesiltide, visiitkaartide jne vahetusega. Nimetatud kulutused kaetakse olemasoleva eelarve raames ning täiendavaid vahendeid ei ole plaanis taotleda.”

Seadus jõustub 2012 aasta 1. jaanuaril, mis annab siseministeeriumi kinnitusel piisava aja ümberkorralduste tegemiseks. Eelnevalt peab eelnõu saama nii valitsuse kui ka riigikogu heakskiidu.