2014. aastal tõuseb palk kõigil 1823 komandotasandi päästeteenistujal, sealhulgas kõikidel päästjatel. Palk kasvab ka tuleohutusjärelevalve ametnikel ja demineerijatel.

Siseminister Ken-Marti Vaheri sõnul on tuleval aastal fookuses haridus. Kõigi kutseõppe läbinud päästjate palk kerkib vähemalt viis protsenti. „21. sajandi väljakutse on hea väljaõppega elupäästjad ja seetõttu motiveerime neid omandama erialast haridust,“ ütles Vaher. „Eriti hinnatud on ka need, kelle juhtimisvõimekusest ja korraldustest päästetöödel sõltuvad inimeste elud.“

Suurema koormusega ehk II ja III grupi komandode kutseharidusega päästjate ja vanempäästjate palk kasvab 6,5 protsenti, st 664 eurolt vähemalt 707 euroni. Kõigi kutseharidusega juhtivpäästjate palk tõuseb viis protsenti, 760 eurolt vähemalt 798 euroni. II ja III grupi komandode meeskonnavanemate, rühmapealike, komandopealike ning operatiivkorrapidajate palk tõuseb 6,7 protsenti, mis puudutab kokku 448 inimest.

Kõige madalama sissetulekuga elupäästjate ehk I grupi elupäästevõimekusega komandode päästjate, meeskonnavanemate ja komandopealike töötasu tõuseb vähemalt 10 protsenti. Ülejäänud ehk kutsehariduseta päästjate palk kerkib kolm protsenti.

Samuti suureneb demineerijate ja tuleohutusjärelevalveinspektorite palk vähemalt viis protsenti.

2014. aastal moodustab kogu siseturvalisuse eelarve riigieelarve eelnõus riigituludest 287,4 miljonit eurot, mis on võrreldes eelneva aastaga 8,1 protsendi võrra enam. See tähendab, et kogu siseturvalisuse eelarve koos välistoetustega on kokku 315,2 miljonit eurot, mis on 11,5 protsendi suurem kui 2013. aastal.

Siseministeeriumi järgmise aasta eelarvest moodustab 54,6 protsenti ehk 157,0 miljonit eurot politseinike, piirivalvurite, päästjate ja teiste turvalisust tagavate inimeste palgafond. Võrreldes 2013. aastaga on olemasolevate töötajate palgafond siseministeeriumi valitsemisala eelarves suurenenud 5,1 protsenti, mis on sarnane kogu valitsussektori tõusuga. „Eesti on üks väheseid Euroopa Liidu riike, kus siseturvalisuse teenistujate palgad tõusevad sellises mahus juba teist aastat järjest,“ rõhutas minister Eesti tugevat positsiooni.

Valitsus kinnitas 2014. aasta riigieelarve eelnõu septembri lõpus ja nüüd on see lugemisel Riigikogus, kus langetatakse lähiajal lõplikud otsused.