„Abipolitseinike, vabatahtlike päästjate ja naabrivalve edendajate kodanikuaktiivsus ning vabatahtlik tegevus annab märkimisväärse panuse kogukonna turvatunde tagamisse. Selle täiendava toetusega tahame tõsta vabatahtlike võimekust ja aidata kaasa vabatahtlike koostöö arendamisele maakondades,“ sõnas siseminister Hanno Pevkur.

Maavalitsused kuulutavad hiljemalt 31. oktoobril välja maakondlikud taotlusvoorud, kust saavad toetust taotleda abipolitseinikke ja vabatahtlikke päästjaid ühendavad mittetulundusühingud ning naabrivalve tegevust edendavad organisatsioonid. Samuti saavad toetust küsida vabatahtlikke mere- ja järvepäästjaid ühendavad mittetulundusühingud, politsei- ja piirivalveamet ning vabatahtlikku päästekomandot pidavad kohalikud omavalitsused.

Programmist toetatakse maakonna siseturvalisuse vabatahtlike tegevuse edendamist: koolitusi ja õppevisiite, töövahendite soetamist, olmetingimuste parandamist, uuringute ja analüüside koostamist jne.

Eestis on oktoobrikuu seisuga 865 abipolitseinikku ning 109 lepingu alusel päästeteenust pakkuvat vabatahtlikku päästekomandot. Lepinguliselt kaasatud merepäästega tegelevaid vabatahtlike ühinguid on 29.