"Sõnavabadus kehtib samavõrd ka Eestit oma kodumaaks pidavate inimeste ja nende hinnangute kohta Vene armee koori sõjaväevormis esinemise ja repertuaari osas. Ilmselgelt ootame siiski kõigilt, sealhulgas oma külalistelt korrektset ja meie riiki austavat käitumist," selgitas Viks reedel vastu võetud otsust.

Ühtlasi on see ka ministeeriumi vastus Vabaerakonna liikme Sergei Metlevi palvele A.V. Aleksandrovi nimelise Punaarmee laulu- ja tantsuansambli esinemine Eestis ära keelata. "Tegemist on julgeolekuriskiga," kirjutas Metlev oma kirjas siseministeeriumile. "Ansambli juht Maljov on rõhutanud, et tullakse tähistama Nõukogude armee võitu ning kasvatama austust Venemaa vastu, mis kõlab mitte ühe toreda tantsu- ja lauluansambli kuulutusena, vaid pigem ähvardusena. Mullu salvestas ansambel Krimmi okupeerinud sõdureid ülistava hümni „Viisakad inimesed“. Ukrainas toimuva Venemaa sõjalise agressiooni ja Krimmi hõivamise kontekstis on sellise kollektiivi esinemine Eesti pealinnas riigile alandav," kirjutas Metlev ja rõhutas, et Leedu keelas ansambli esinemise ära.

Õhtuleht on kirjutanud, et Läti kaitseministeerium keelas Vene armee laulu- ja tantsuansambli sisenemise Lätisse, põhjendusega, et sõjaline koostöö Venemaaga on katkenud. Otsust toetas ka Läti kultuuriminister.

Millal ja kus Tallinna punamuusikakontsertetendus toimuda võiks, pole hetkel teada. Punalaulikute ülemus Leonid Malejev on Rossiiskaja Gazeta vahendusel viidanud, et 6.-10. detsembrini antakse kontsert Vilniuses, Riias ja Tallinnas. Piletilevi ega Piletimaailma otsinguga Tallinna kontserti täna tuvastada ei õnnestunud.