Kinnisvara üleandmisega vabanevad asutused põhitegevusega kaudselt seotud kinnisvara omaniku ülesannete täitmisest, et keskenduda põhiülesannetele, teatas ministeerium.

„Meie ambitsioon on keskenduda eelkõige turvalisuse tagamisele, selleks anname siseministeeriumi valitsemisel oleva kinnisvara üle Riigi Kinnisvara AS-ile (RKAS), kes tagab kinnisvara korrashoiu ja parendamise ning müüb ebavajalikku kinnisvara. Varade võõrandamine aitab paremini planeerida ministeeriumi ja haldusala eelarvelisi vahendeid ning suunata vabanevad vahendid politsei –ja piirivalveameti ning päästeameti olulistesse tegevustesse,“ ütles siseministeeriumi varade asekantsler Lauri Lugna.

„Kinnisvara võõrandamisega RKASile ei pea päästeamet ega politsei- ja piirivalveamet enam remontima või parandama hooneid, mille seisukord seda hädasti vajaks. Seda ülesannet täidab edaspidi RKAS,“ lisas ta. Lugna sõnul on säästlik mõtlemine ja vahendite optimaalne planeerimine praegusel ajal ainuke jätkusuutlik lahendus, et saavutada püstitatud eesmärgid õigeaegselt.

Valdavas osas anti RKASile üle päästeameti päästekomandode ja kontorihooned, mis vajavad lähimal ajal olulisi parendustöid, et tagada politsei- ja päästeteenistujatele head töötingimused. Senine pikaajaline koostöö on näidanud, et RKASi kaasamine kinnisvaraalase tegevusse on andnud tulemusi vara näol, mis oma funktsionaalsusega vastab tegevusvaldkonnast tulenevatele vajadustele ning mille haldamine on jätkusuutlikult korraldatud.

Kokku on siseministeerium RKASile 2009. aastast alates üle andnud 180 kinnisvara objekti, väärtuses üle 5,4 miljoni euro.

RKAS kommunikatsioonijuht Madis Idnurm selgitas, et kinnisvara võõrandamine RKASile tähendab ministeeriumile kokkuhoidu üksnes juba seoses sellega, et riigiasutus ei pea kinnisvaraga seonduvat ise korraldama. Märkimisväärset hulka kinnisvara haldaval RKASil on aga võimalik tänu ettevõttesse kogunenud kompententsile ja mastaabiefektile hallata kinnisvara soodsamalt, kui ministeerium ise. Samuti langeb ära ministeeriumi vajadus teha suuri ühekordseid investeeringuid, selle eest hoolitseb RKAS. Ministeerium maksab kordatehtud kinnisvara eest üüri ja nii jaotub muidu vajalike suuremate investeeringute maksumus aastate peale ühtlaselt ära ja eelarvekoormus väheneb.