1. augustil võeti Kakumäe rannas suplusvee proovid, mille põhjal tehtud analüüside tulemused näitasid, et Kakumäe ranna vesi on korralikult õitsema hakanud, sisaldades ka mürgist sinivetikat. Seetõttu lehvib rannas nüüd kollane ehk ujumise eest hoiatav lipp.

Kuidas sinivetikarohkes vees ujumine mõjub, sõltub siiski inimese immuunsüsteemist. "Tugevamate jaoks on see praegu roheline lipp (ujumine ohutu - toim) ja nõrgemate jaoks punane lipp (ujumine ohtlik kõigile - toim). Kokku pannakse kollane, nii et inimene ise otsustab," selgitas Terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri.

Üldiselt ei ole aga õitsvas veekogus suplemine soovitatav just allergilistele inimestele, väikestele lastele, vanemas eas inimestele ja loomadele. Kõigil tuleks vältida vetikarohke vee neelamist ja peale suplemist on tugevalt soovituslik end kohe duši all pesta ja vahetada riided.

Sõltuvalt tuule suunast võib sinivetikate olukord muutuda kas või poole tunniga, aga analüüse mõistagi nii tihti ei võeta. Seetõttu tasub teada, kuidas sinivetikat ära tunda: kui vesi on värvunud rohekaks, pruunikaks või koguni punakaks, siis sisaldab see massiliselt vetikaid. Surnud vetikamass on sageli roheline ja jätab kaldaäärde sinise triibu ja veel on kopituse lõhn. 

Kui supleja kahtleb, mida kollane lipp tähendab ja kui palju vesi sinivetikat sisaldab, võib Saluri sõnul alati nõu pidada rannavalvega. Suplusvee proovide tulemusi Eesti randades saab jälgida siit.

Tallinna randadest on viimaste andmete kohaselt kõige puhtamamad Pirita ja Pikakari rand. Sinivetikad õitsesid aga 29. juuli seisuga Stroomi rannas ja 22. juuli seisuga sisaldas toksilisi vetikaid ka Harku järv.