"Pole kahtlustki, et nö ametlik Venemaa annab oma parima, et lähivälismaa messil paista vägeva ja sõbraliku kultuurriigina. Seda kahtlust vaevalt et oli ka paari aasta eest, kui teemamaa valik tehti," kommenteeris Sinijärv Delfile Venemaa valimist Helsingi raamatumessi teemariigiks.

Sinijärv usub, et tänaseks oluliselt muutunud poliitilises olukorras tuleb korraldajatel ilmselt halva mängu juures head nägu teha. Samas loodab ta, et Soome sõltumatud kirjastused kasutavad ära võimaluse avaldada ja tutvustada võimalikult mõjukat osa vabameelsest ja opositsioonilisest vene kirjandusest.

"Ei usu, et Venemaa saab neile tõlgitavate teoste osas suuri ettekirjutusi teha, kui just mingeid tõlkeprojekte otseselt ise ei rahastata. Sofi Oksaneni väljaütlemised on arukad nagu alati ning usun, et tuleva aasta messil toimuma hakkav jääb terava tähelepanu alla," sõnas Sinijärv.

Eesti poolelt vaadates võiks see Sinijärve sõnul anda hea ettekäände suunata tõlkesse nii mõnedki eestivene kirjanduse paremad palad ning seeläbi muuta teist kaalukaussi sisukamaks ja põnevamaks. "Midagi ikka veel jõuab ses suhtes ette võtta," lisas ta.

Kirjanik Sofi Oksanen kritiseerib Soome meedias ja Twitteris karmide sõnadega Venemaa valimist Helsingi 2015 aasta raamatumessi teemariigiks.

Oksanen imestas hiljuti Twitteris selle üle, et 2015. aasta Helsingi kirjandusmessi messi fookuse taga seisavad Venemaa valitsusega seotud organisatsioonid. "Mul pole midagi vene kirjanduse vastu, aga on hullumeelsus anda Venemaa valitsusele ja selle propagandale Soomes platvorm," kritiseerib Oksanen. "Meil peaks Venemaa dissident või opositsionäär aukülaline olema, mitte Venemaa valitsus!" jne.

Messi korraldaja Stig-Björn Nyberg sõnas, et valik langes Venemaa kasuks juba kolm aastat tagasi ega usu, et seda võimalust hakataks propaganda eesmärgil kasutama.

Helsingi ülikooli vene kirjanduse ja kultuuri professor Tomi Huttunen aga leiab, et just poliitiliselt katsumusterohkel ajal pakub kirjandus võimalust dialoogiks.

Kokku saab teemariik messil kümme tundi lavaprogrammi aega. Mess toimub 2015. aasta oktoobris