Keskfraktsiooni juhi valimised olid osa Keskerakonnas toimuvast võimuvõitlusest, mis puhkes siis, kui Simson otsustas Keskerakonna esimehe valimistel Savisaarele väljakutse esitada. Savisaar võitis napilt ja üritas seejärel Simsoni toetajaid võimupositsioonidelt välja suruda. Keskfraktsioon oli selles võitluses üks olulisemaid lahingutandreid, sest see oli Simsoni ja tema toetajate kontrolli all. Savisaare usaldusisik Karilaid üritas Simsonile konkurentsi pakkuda, aga Simson jäi ametisse.

Karilaiu kandideerimisega seoses avaldas tema kunagine erakonnakaaslane Virgo Kruve ühe kunagise Karilaiu avalduse, milles ta soovis Keskerakonnast lahkuda.

"Nii Jaanus Karilaid, Lauri Laasi kui mina ise astusime koos Keskerakonda 6.05.1997. Esimesena kirjutas avalduse lahkumiseks Jaanus Karilaid vähem kui 3 aastat hiljem ehk 16.03.2000," kirjutas Kruve oma kodulehel.

Selle avalduse leidis Kruve oma sõnul juulis 2004, kui erakonna Toompea büroos tehti remonti ja tühjendati kappe vanadest paberitest. Kruve tegi sellest siis pilti.

Karilaid nentis, et ta on tõesti sellise avalduse kirjutanud. "Olin siis isiklikus elus mitmel teelahkmel, aga sõbrad Keskerakonnast veensid mind edasi erakonna edu ja maailmavaate eest võitlema. Olen neile siiralt tänulik," kommenteeris Karilaid.

See avaldus oli tema sõnul osa Keskerakonna sisevõitlusest. "Tõesti, sellele avaldusele on viimasel ajal Kadri Simson oma sõnavõttudes korduvalt viidanud. Viimases hädas proovis ta ka viimases Keskerakonna juhatuses Yana Toomi veenda ühe kriitilise artikliga, mis ilmus kolm aastat tagasi," lisas Karilaid.

Kruve sõnul on Karilaid kirjutanud veel vähemalt ühe lahkumisavalduse Keskerakonnast. "Nimelt olin ise kõrval, kui Jaanus Karilaid printis minu tindiprinteril välja avalduse Keskerakonnast lahkumiseks. See toimus suvel, tõenäoliselt aastal 2000. Mul ei ole selle kohta muud tõendit kui see, mis jäi meelde. Fotot ma sellest avaldusest teha ei saanud ega hiljem ei ole seda ka näinud. Ma ei saa väita, et ta viis selle avalduse ka ära aga sõpradelt kuuldu põhjal olevat Lauri Laasi keeldunud Karilaiu lahkumisavaldust vastu võtmast ja selle lausa puruks rebinud," kirjutas Kruve.