Olukorra muutis veelgi pikantsemaks tõik, et välisministeerium pidi peale Simmi juhtumi tunnistama teisegi diplomaatilise passi kaotsisolekut, kirjutab Eesti Päevaleht.

Nimelt polnud oma diplomaatilist isikutunnistust seaduses nõutud ühe kuu jooksul ministeeriumisse tagastanud ka endine Eesti kultuuriatašee Moskvas Andra Veidemann.

„Tunnistan, et olin tähelepanematu. Välisministeeriumiga töösuhet sõlmides jäi kahe silma vahele nõue, et pidin passi ühe kuu jooksul tagastama,” ütles Veidemann, kes põhjendas diplomaatilise passi tagastamata jätmist osalt ka tavalise passi puudumisega. Teadaolevalt viis Veidemann eile juba tund pärast Päevalehega vestlemist oma diplomaadipassi ministeeriumi tagasi.

Probleem diplomaatiliste passidega seisneb selles, et seadus kohustab passi välisministeeriumisse tagastama pärast seda, kui selle andmise alus ära langeb, kuid mingit protseduuri ega karistust selle sätte mittetäitmise kohta ette ei näe.

Välisministeeriumi pressiesindaja Kersti Luha tõdes, et olukord pole rahuldav ja vajab muutmist. „Isikut tõendavate dokumentide seadus ei reguleeri piisavalt diplomaatilise passi tagastamise protseduuri. Asutustel puudub kohustus välisministeeriumi informeerida diplomaatilise passi kasutamise aluste äralangemisest,” nentis Luha.

„Seetõttu kavatseme esitada muudatusettepaneku, mis paneks teistele asutustele kohustuse teavitada välisministeeriumi diplomaatilist passi kasutava isiku töökoha vahetusest või töösuhte lõppe­misest,” lisas ta.