Simmile kuulub üle Eesti arvukalt kinnisvaraobjekte. Neist kolm kuuluvad või on kuulunud Simmi ja tema poolõe poegade Paul ja Martin Künnapi ühisomandisse, kirjutab Eesti Päevaleht.

Septembris vallandunud spiooniskandaal tekitas prokuratuuril vajaduse võtta Simmide vara aresti alla. Nii tõkestati juhtiva riigiprokuröri Lavly Lepa taotluses 23. septembril kõik tehingud Herman ja Heete Simmile kuuluva kinnisvaraga.

Rumalasse olukorda jäid Simmi lähisugulased Künnapid, kellel on koos Simmiga ligi 100 hektarit maatulundusmaad Viljandimaal Suure-Jaani vallas. “Oleme viimastel aastatel proovinud Hermaniga oma kaasomandit temaga lahti harutada,” selgitas Paul Künnap. “Maa arestimine tähendab, et me ei saa selle asjaga edasi minna.”

Ühisomand tekkis maatükkide õigusjärgsele omanikele tagasiandmise käigus. Nimelt tagastati Herman Simmile ja tema poolõele Maire Forsbomile isale kuulunud krundid. Pärast Forsbomi surma pärisid 2002. aastal maatükid Künnapid.

Selle aasta aprillis tehti esimene tehing jagamaks varad omavahel, kui Simm sai endale põllu- ja metsamaa Raplamaal Purku külas ja loovutas ise oma osa Suure-Jaanis asunud majast.

Arest jätab teoorias võimalikuks Künnapitel soovi korral oma mõttelise osaga Viljandimaa aladest tehinguid teha, kuid Simmi osaga midagi ette võtta ei saa.

Herman Simmi advokaat Owe Ladva vaidlustas nädala eest Harju maakohtu määruse, mis arestis kõik Simmi varad. “Ka teoreetiliselt on pangaarve ja vähemalt osa kinnistute puhul välistatud, et need oleksid saadud kuritegelikul teel,” põhjendas Ladva toona apellatsiooni. Ladva vihjas seejuures just tagasi saadud õigusvastaselt võõrandatud maatükkidele.

Kinnistusraamatu andmetel kuulub Simmidele seitse kinnisvaraobjekti. Lisaks tagastatud maatükkidele on arestitud ka elamumaad Sauel, Padise vallas Keibu külas ja Vihterpalu külas. Kõige magusam Simmile kuulunud maatükk on Ida-Virumaal Valaste külas mere ääres asuv 1,24-hektariline ala, mille sihtotstarbeks on küll maatulundusmaa.