„Aastaid kestnud riigikogu enamuse vastuseis haldusreformile sai murtud, kui koalitsioonikõnelustel õnnestus haldusreform valitsusleppesse sisse kirjutada. Nüüd on EKRE otsustanud jätkata varasemat Rahvaliidu liini ja kasutada haldusreformi osas mineviku-retoorikat,“ kommenteeris Kiisler EKRE volikogu avaldust nädalavahetusel.

Tema sõnul on see avaldus ehe näide minevikus nostalgitsemisest, mõistmata, et Eesti inimesed on oma igapäevases elus haldusreformi juba ammu ära teinud. „Järgi pole jõudnud vaid paljuski kolhoosiaegadest säilinud halduspiirid ja osa omavalitsuskorraldusest. Elu on vahepeal palju muutunud ning prognoosid elanike arvu ja vanuselise struktuuri osas tõestavad, et ümberkorraldused on möödapääsmatud,“ selgitas Kiisler Delfile.

„Näiteks hirmutamine seltsimajade sulgemisega olukorras, kus just suuremad vallad suudavad ja soovivad külaseltse jõulisemalt toetada. Segadust külvatakse teadlikult, et tekitada inimestes hirmu tuleviku ees,“ ütles Kiisler.

Tema sõnul on EKRE avaldus „omavalitsustele joonistada uued piirid selle järgi, kus inimesed tegelikult elavad“, demagoogiline. „Seda, kus inimesed elavad ja liiguvad, teavad eelkõige just omavalitsused ise, kes sellest lähtuvalt ka ühinemisläbirääkimisi täna peavad,“ selgitas ta.

„Oleks muidugi naljakas vaadata joonistatud uusi piire „inimeste tegelikest elukohtadest“, kuid veel parem oleks, kui nad esitaksid demagoogia asemel konstruktiivseid ja reaalseid lahendusettepanekuid,“ kutsus Kiisler üles haldusreformi teostamisele kaasa aitama.

Haldusreformi seaduseelnõu tuleb Riigikogus esimesele lugemisele kolmapäeval ning põhiseaduskomisjoni poolseks ettekandjaks on Siim Valmar Kiisler.