Siim Kallase viimase aja tegevustest on enim tähelepanu saanud presidendivalimised. Kallas jõudis viiendasse vooru, kuid ei osutunud valimiskogus valituks. Presidendikampaania varju on jäänud Siim Kallase tegevus Tartu ülikoolis. Vaid vähesed teavad, et enne presidendiks pürgimist, räägiti Kallasest kui võimalikust uuest Tartu ülikooli rektorikandidaadist.

Küsitavusi tekitas aga see, kas Kallas kuulub traditsioonilisse akadeemilisse peresse, kust üldjuhul rektoreid valitakse. Nimelt on Tartu ülikooli seaduses välja toodud, et tulevane rektor peab olema või on olnud professor. Kallas on rahvusvahelise majanduse külalisprofessor Tartu ülikoolis.

"Aga külalisprofessoreid ei valita, vaid kutsutakse," täpsustas Tartu ülikooli akadeemiline sekretär Andres Soosaar. See on aga määravaks takistuseks rektoriks saamisel, kuid loob soodsa pinnase ülikooli nõukogusse kandideerimisel.

Esmalt tuleb valida nõukogu

2017. aastal toimuvatest rektorivalimistest pakilisem küsimus on Tartu ülikooli nõukogu valimine, mis on lisaks ülikooli senatile oluline instants rektori valimisel. "Kui nõukogu on valitud, saab edasi minna," kommenteeris ülikooli majandusteaduskonna juhataja Maaja Vadi.

Tartu ülikooli nõukogu koosneb 11 liikmest, kellest viis nimetab ülikooli senat, viis haridus- ja teadusminister ning ühe Eesti Teaduste Akadeemia. Muide, praegu on nõukogu juhiks äsja presidendiks valitud Kersti Kaljulaid.

Nõukogu valimised on algusjärgus ning hetkel selgitatatakse eri valdkondadest välja sobivaid kandidaate. "Valdkondade tehtud ettepanekud vajavad vähemasti kahe eri valdkonna kinnitust. See puudutab ainult Tartu ülikooli esitatavaid liikmeid," sõnas praegune nõukogu liige Toomas Assar. Aasta lõpuks peab uus nõukogu koosseis olema valitud, sest praeguse nõukogu volitused lõppevad 31. detsembril.

Kallasest võiks saada nõukogu liige

"Senati poolt nimetatavate liikmete esitamise protseduur käib, kuid valimised ise ei ole veel toimunud. Ministri ja akadeemia vastavate tegevuste kohta ei ole praegu mingit informatsiooni," kinnitas ülikooli akadeemiline sekretär Andres Soosaar.

Ülikoolist kinnitati, et on räägitud Siim Kallase positsioonist Tartu ülikooli nõukogus. Kallase tugevusteks peetakse tema rahvusvahelisi ning märkimisväärseid suhtevõrgustikke, mis on oluline ülikooli koostööks. "Siim Kallasest võiks saada Tartu Ülikooli nõukogu liige. See roll sobiks talle hästi," leiab majandusteaduskonna juhataja Maaja Vadi.

Siim Kallas jäi antud teemal tagasihoidlikuks ning vastas oma pressiesindaja vahendusel Delfile, et ei rektori kohale ega nõukokku kandideerimiseks pole tal soovi.