Aasta liberaali aunimetus on Liberalismi Akadeemia iga-aastane tunnustus Eesti inimesele või ühendusele liberaalsete vabaduste silmapaistva edendamise, levitamise ja teostamise eest. Kandidaate aasta liberaali aunimele said esitada kõik Eesti juriidilised ja füüsilised isikud ning laureaadi valis akadeemia liikmetest koosnev nõukogu kõigi esitatud kandidaatide seast, teatas Liberalismi akadeemia.

Liberalismi Akadeemia esimehe Priit Kallakase sõnul sai tänavuse laureaadi valimisel otsustavaks Siim Kallase aastakümnete pikkune panus liberalismile Eestis ning tänavune kandideerimine Euroopa liberaalide juhiks.

„Ükski eestlane pole varem pürginud Euroopa Liberaalide ja Demokraatide Erakonna esimeheks ega vedanud nii kõrgel tasemel diskussiooni liberaalsete väärtuste ja põhimõtete tuleviku üle. Ehkki Siim Kallas jäi valimistel teiseks, oli tegemist ühe aegade sisukaima valimisheitlusega Euroopa liberaalide ajaloos,“ lausus Kallakas.

Auhinda vastu võttes lausus Siim Kallas: „Riik on turuplats, mida tuleb kontrollida, kuid lõppkokkuvõttes taandub ühiskonna areng üksikindiviidile ja tema initsiatiivile“.

Aasta liberaali nominendiks esitati üle kahekümne isiku ja organisatsiooni. Liberalismi Akadeemia otsustas Siim Kallase kõrval eraldi esile tõsta kaks nominenti – Arvamusfestivali ja Junior Achievementi.

Varasematel aastatel on aasta liberaaliks valitud Jürgen Ligi, Anvar Samost, Kalev Kukk, Madis Habakukk ja ainsa ühinguna Vanurite Eneseabi- ja Nõustamisühing.