„Kõigi märkide järgi on lähenemas aeg, mil teist saab Reformierakonna uus esimees,“ kirjutas Isamaa ja Respublica Liidu (IRL) Euroopa Parlamendi kandidaat Anvar Samost 25. veebruaril. „Viis, kuidas see sünnib, võib anda Eesti poliitikale olulise signaali muutustest paremuse poole.“

Samost tegi kolm ettepanekut: avalikkuse suurem kaasamine erakondade juhtide valimistesse, väljaspoolsete vaatlejate kasutamine sisevalimistel ning Eesti e-riigi lahenduste kasutamine erakonnasisestel e-hääletustel.

Kallas kirjutas oma vastuses Samostile, et demokraatia toimimise tõhusus ja demokraatlike asutuste otsuste legitiimsus on talle äärmiselt tähtis. “Erakondade usaldusväärsus, nende sisedemokraatia on kogu selle temaatika olulisemaid osi.”

“Olen palju mõelnud ja valmis nende teemade üle avalikult ning põhjalikult arutlema. Aga teeksin seda kohe pärast Europarlamendi valimisi,” lisas Kallas. “Enne seda võtavad muutused Reformierakonnas, võimalikud muutused valitsuses ja selle kavades, seni lõpetamist vajavad tööd minu praeguses ametis Euroopa Komisjonis ja eelseisvad Europarlamendi valimised kogu aja ja energia.”