"Lugupeetud Reformierakonna juhatuse ja fraktsiooni liikmed!

Möödunud aasta lõpus küsis erakonna esimees Andrus Ansip minult, kas ma oleksin valmis pretendeerima peaministri ametile, juhul kui peaminister soovib ametist lahkuda varem kui 2015.a. valimiste järel. Olen palju kõhelnud, aru pidanud erinevate inimestega erakonnas ja sellest väljaspool.

Pöördun erakonna juhatuse ja fraktsiooni liikmete poole, et teada saada teie arvamus. Pean õigeks, et kõik juhatuse ja fraktsiooni liikmed oleksid ühesuguselt informeeritud, seetõttu panin mõned märkused kirja.

1. Eesmärgiks, mis mind isiklikult motiveerib, on aasta 2018, Eesti eesistumine Euroopa Liidus. See on kaugelt rohkem, kui ainult 1000 koosoleku suurepärane korraldamine, millega Eesti ametnikud kindlasti väga hästi hakkama saavad. See on võimalus näidata nn. vanale Euroopale, kui palju me nendest tegelikult paremad oleme. Olen seda motiveeritust endasse laadinud, seda vedru üles keeranud ligi 10 aastat. Kui erakond peab täna mind sobivaks peaministrikandidaadiks, siis lähen valimistele eesmärgiga need võita ja jätkata peaministrina vähemalt 2018. aastani ja olla selles rollis EL eesistumise ajal. Minu motiiviks ei ole asumine Vabariigi Presidendi ametisse aastal 2016, kui visalt ka sellesuunalisi kuulujutte ei levitataks. Mul on ükskõik, kuhu mind Metsakalmistul või kusagil mujal maetakse.

2. Eesti ühiskonnas vaieldakse Eesti poliitika korraldamise ja majanduse tuleviku üle. Ma tahaksin, et Eesti Reformierakond oleks nendes väitlustes juhtrollis, et meil oleksid kõige veenvamad seisukohad, kõige paremad ideed, et meid usaldataks.
Ma tahan, et meid usuks Eesti rahva enamik, et meie mõistame kõige paremini rahva muresid ja ootusi. Et meiega oleks ärimaailm ja intellektuaalid. Ei saa jätta suurt vaimset tegevusvälja inimestele, kes suuga teevad suure linna, käega ei kärbse pesagi, nagu rahvatarkus on täheldanud.

3. Minu vaated on üldjoontes samad, mis kirja pandud Kodanike Riigi Manifestis 1994.

4. Olen veendunud, et võimalikud muudatused erakonna juhtimisel tuleb avalikult läbi arutada erakonna juhatuses, fraktsioonis, volikogus ja üldkogul.

5. Kõik, kes on valmis aerutama, on minu paati oodatud.
Üksikasjalikuma tegevuskava olen valmis esitama programmkõnes erakonna üldkogul, kui selleks tekib vajadus.

Kõiki muid keerukaid küsimusi, nagu võimalik koalitsioon ja ametikohtade jaotus, saab arutada hiljem, kui erakonna juhatus ja fraktsioon on selgesti otsustanud, kas soovitakse mind näha erakonna peaministrikandidaadina, juhul kui Andrus Ansip otsustab ametist lahkuda.
Lugupeetud juhatuse ja fraktsiooni liikmed! Jään teie otsust ootama."