Vabariigi valimiskomisjoni esimees Heikki Sibul rääkis Vikerraadiole, et uuendus valmistel on m-ID, mis tähendab, et mobiiltelefoni kaudu saab ennast tuvastada.

„Tegelikult asendab see lahendus ID-kaardi lugejat,“ sõlgitas Sibul. „See ei ole mobiili teel hääletamine.“

Sibula sõnul on see ennekõike mõeldud neile, kes on piiri taga, kes ei ole Eestis ja kus ei ole ID-kaardi lugejat.

Potentsiaalne teenuse kasutajate arv võib olla Sibula hinnangul 24 000. Ta võrdles, et kui e-hääletust kasutas kohalikel valimistel üle 100 000 inimese, siis on see väike protsent.

Seekord algab eelhääletamine sümboolselt Eestile olulisel päeval 24. veebruaril. Siis algab interneti teel hääletamine, mis kestab nädal aega.

Siduva tulemusega elektroonilist hääletamist on Eestis läbi viidud juba neljal korral. E-hääletamist kasutati esmakordselt 2005. aasta kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel, kui üle 9000 valija ehk alla kahe protsendi hääletamisest osavõtnutest andis oma hääle interneti teel.

Viimati sai e-hääletada 2009. aasta sügisel toimunud kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel, kui üle 104 000 ehk 15,8 protsenti hääletamisest osavõtnutest hääletas elektrooniliselt.

Uued valimiskastid

Teise valijale nähtava uuendusena on märtsivalimistel kõikides jaoskondades ühesugused valimiskastid. Sibula sõnul on uued valimiskastid plastmassist ja varustatud turvaplommidega.

Vanu puidust valimiskaste on valimiskomisjon järk-järgult asendanud. „Mõnes kohas on nad hästi hoitud, aga mõned on väga päevi näinud,“ lausus Sibul.

Märtsivalimistel peava ka kõigil jaoskonnakomisjoni liikmetel olema rinnas nimesildid.

Valimispäevani on 65 päeva. Riigikogu valimised toimuvad 6. märtsil 2011. Kandidaatide registreeimine lõpeb 20. jaanuaril.

Presidendivalimised toimuvad samuti järgmisel aastal. Augustis on esimene voor. Sibul ei pea tõenäoliseks, et riigikogu selleks korraks presidendi otsevalimiseks põhiseadust muutma hakkaks.