„Tänu madalapalgaliste maksutagastusele saavad näiteks alampalka teenivad inimesed tagasi kogu 2016. aastal makstud tulumaksu. Erinevalt tulumaksuvaba miinimumi tõstmisest on IRLi ettepanek aga vajaduspõhine, mitte lennukilt raha külvamine kõigile,“ ütles Sibul.

„Meenutan, et poolteist kuud tagasi sai riigikogus vastu võetud seadus, mille tulemusena on väiksema sissetulekuga inimestel võimalik saada tagasi kuni 708 eurot eelmisel aastal makstud tulumaksu. Seda eelnõu toetas ka hr Anvelt,“ lisas ta.

Sibul selgitas, et riigikogus juba vastu võetud seaduse lähtekohaks on idee, et riik ei peaks võtma tulumaksu neilt töötavatelt inimestelt, kellel on madala palgaga niigi keeruline toime tulla.

Madalapalgaliste maksukoormuse vähendamist on Eestile soovitanud ka mitmed rahvusvahelised institutsioonid, seal hulgas Euroopa Komisjon, Rahvusvaheline Valuutafond ja OECD. Vastuvõetud seaduseelnõul oli kolm peamist eesmärki: esiteks suurendab see vähe teenivate töötajate sissetulekut ja parandab nende perekondade toimetulekut. Teiseks tõstab see inimeste motivatsiooni töötada ning aitab kaasa töötuse vähendamisele. Kolmandaks soosib see inimeste ise hakkamasaamist.