Haigekassa eelarve on sattunud 33 miljoniga miinusesse, sest kulud olid suuremad, kui eelarvet tehes arvestati. Haigekassal on ka sajakonna miljoni euro suurune rahatagavara, aga Sester ei pea normaalseks selle kulutamist olukorras, kus sotsiaalmaksu laekumise tubli kasvu tõttu haigekassa eelarve niikuinii igal aastal tõuseb.

"Haigekassa eelarve jätkuv puudujääk ei ole normaalne oludes, kus haigekassale laekuv sotsiaalmaksu ravikindlustuse osa kasvab meie prognoosi järgi viie aasta jooksul aastas keskmiselt umbes 68 miljoni euro jagu ehk keskmises tempos üle kuue protsendi aastas. Rahandusministrina jälgin selliseid arenguid murega," nentis Sester.

"Praeguse teadmise järgi saab haigekassa järgmistel aastatel raha juurde, kuna sotsiaalmaksu tasutakse riigile edaspidi varasemast rohkem ning see laekub täies ulatuses haigekassale. Seda arvestades tahan teha valitsusele ettepaneku, et haigekassa eelarve oleks tasakaalus ja rahaline puudujääk kaoks," teatas Sester.

Töö- ja tervishoiuminister Jevgeni Ossinovski (SDE) on rääkinud vajadusest anda meditsiinile raha mujalt eelarvest juurde. Sester seda praeguses olukorras vajalikuks ei pea.

"Haigekassa peaks vaeva nägema selle nimel, et tervishoiusüsteem patsientide huvides tõhusamalt tööle panna. Peaksime leidma kohti, kus maksumaksja raha ei kasutata praegu süsteemi sees kõige sihipärasemalt," leidis Sester.

Haigekassa juhatus ja nõukogu peavad tema hinnangul astuma vajalikud sammud, et haigekassa eelarve tasakaalu viia. "Minu meelest saab siin peamine lahendus olla raviteenuste tõhusam pakkumine ja siin peab haigekassa tegema koostööd eelkõige sotsiaalministeeriumiga," kommenteeris Sester.

Näiteks tuleks tema sõnul otsida lahendusi koostööst erasektoriga ja hinnakonkurentsil põhinevate raviteenuste hankemudelite rakendamisest. Samuti tuleks tagada, et arstide vastuvõtuajad ei jääks kasutamata, kui patsiendid loobuvad arsti külastamisest samal ajal, kui teised patsiendid vastuvõttu vajavaid.

"Ma ei pea mõistlikuks lahenduseks täiendavate vahendite taotlemist haigekassa eelarvesse läbi uute maksude kehtestamise või olemasolevate maksumäärade tõstmise. Ka haigekassa kulude katmine muude riigieelarve tulude arvel tähendab tegelikult probleemide edasilükkamist kellegi teise õlgadele," lisas Sester.

Ta ütles, et olukord oleks teistsugune, kui sotsiaalmaksu laekumise kasv pidurduks. Praegu aga kasvab sotsiaalmaksu laekumine kuus protsenti aastas ja samas ulatuses kasvab ka haigekassa eelarve. Seda arvestades ei pidanud ta praegu lisaraha andmist haigekassale mõistlikuks.