Riigikogu Mõõdukate fraktsiooni liige, endine vabadusvõitleja Enn Tarto nimetas avaldust küüniliseks ja Eesti vabaduse eest hukkunuid solvavaks. Tema sõnul ei ole Seppiku mineviku uurimisel küsimus mitte hinnangu andmises ühele põlvkonnale, vaid neile vähestele eestlastele, kes tegid koostööd okupatsiooniaegsete repressiivorganitega.

“Suurem osa eestlastest ei olnud okupantide käsilased, vaid ohvrid,” teatas nõukogude ajal poliitilistel põhjustel 14 aastat vangis olnud Tarto BNS-ile. “Sajad Seppiku kaasaegsed istusid vangis selle eest, et nad julgesid seista Eesti iseseisvuse taastamise eest. Paljud neist surid.”

Tarto sõnul ei ole kahtlust, et omal ajal kohtunikuna töötades represseeris Seppik Eesti kodanikke poliitilistel põhjustel. “Seega on ta rikkunud ühemõtteliselt süümevannet ega saa olla vaba Eesti minister,” lisas Tarto.

Seppikule saatis avaliku kirja ka Estonian Business Schooli rektor, Res Publica üks kandidaate riigikogu valimistel Olav Aarna. “Eesti rahvas ei ole teie tegude eest vastutav,” teatas Aarna. “Härra Seppik, mul kahju, et te teesklete, nagu ei saaks asjast aru.”

Aarna kirjutas, et toonane kohtunik Seppik mõistis süüdi koolipoisid selle süüdistusega, et nad soovisid süüdata Eesti vabariigi vastase riigipöördekatse monumenti, ja mõistis nõukogudevastase agitatsiooni eest hullumajja mehe, kes kirjutas seintele loosungeid “Elagu Eesti Vabariik!” ja “Eesti kohal peab lehvima sinimustvalge”.

“Teie olete neid inimesi nimetanud huligaanideks, teie erakonna esimees on neid inimesi nimetanud fašistideks,” lisas Aarna. “Iga ausa Eesti inimese ja ka Eesti riigikohtu silmis olid need inimesed ohvrid, mitte kurjategijad.”

Aarna sõnul ei saa Seppik olla iseseisva riigi siseminister kahel põhjusel. “Esiteks seetõttu, et kohtunikuna mõistsite inimesi meelsuse pärast vangi,” kirjutas ta. “Ja teiseks seetõttu, et te täna olete seisukohal, et need inimesed olidki toona süüdlased ja et see oli aus kohtupidamine.”

“Ärge solvake eakaid inimesi ning oma põlvkonnakaaslasi väitega, et see ei ole mitte küsimus teie tegudest, vaid eesti rahvast,” jätkas Aarna. “See, et me olime okupeeritud ja elasime ausalt oma elu ning pidasime rahvana vastu, ei tähenda, et me osalesime poliitilistes kohturepressioonides. Teie käsitluse järgi vastutab okupatsioonikuritegude eest eesti rahvas.”

Aarna lisas, et eesti rahvas ei vastuta okupatsioonikuritegude eest, ja tuletas jurist Seppikule meelde, et süü on alati konkreetne ning süüdlased vastutavad isiklikult.

Seppik tegi reedel avalduse, milles põhjendas oma tagasi astumata jätmist sõnadega, et tema kohtunikutegevuse kohta esitatud süüdistused pole tehtud pelgalt tema isiku vastu, vaid tagasi astudes taandaks ta terve oma põlvkonna.

“Näen ohtlikke nõiajahi märke ühiskonna teadlikuks lõhestamiseks: see on inimeste jagamine endisteks, praegusteks ja uuteks,” ütles ta.

Keskerakond süüdistas Olav Aarnat selles, et tema isa Agu Aarna oli Indrek Jürjo KGB tegevust paljastava raamatu kohaselt NSV Liidu salateenistuse agent nimega Uran. Ühtlasi seadis Keskerakond reedel kahtluse alla Res Publicasse kuuluva Aarna tegevuse ja karjääri nõukogude ajal, kuna see võis Keskerakonna väitel olla seotud “KGB abistava käe või soosinguga agent Urani pojale”.

“Kas teie hiline poliitikasse tulek ei olnud seotud mitte süümevande kaotamisega?” päris Keskerakond avalikus kirjas.