Keskerakonna esimees Edgar Savisaar kirjutas erakonna siselisti liikmetele kirja, kus imestas, miks erakonda kuuluvad kolm endist siseministrit Ain Seppik, Toomas Varek ja Kalle Laanet ei võta sõna õiguskaitseorganite tegevuse kohta, samas kui seda on teinud Reformierakonda kuuluv põhiseaduskomisjoni esimees Rait Maruste.

Endine siseminister Ain Seppik ütles BNS-ile, et niisuguste üleskutsete tegemine Savisaare interpretatsioonis tähendab, et nimetatud kolm inimest peaks asuma kaitsma kirjadeskandaali sattunud peasekretäri Priit Toobalit. „See on asja mõte. Mitte rääkida õiguskaitse reformist või justiitsvägivallast, millest kirjutab oma artiklis Rait Maruste, vaid sellest, et just Keskerakonnaga niimoodi käituti,“ sõnas Seppik.

Need kaks asja tuleb tema sõnul selgelt lahus hoida. „Ka mulle teeb muret õiguskaitseorganite kasvav jõulisus ja tseremoonitsematus oma ülesannete täitmisel, mis mulle üldse ei meeldi. Kuid ma ei ole kuskilt kuulnud, et nad seejuures oleks käitunud seadusevastaselt,“ ütles Seppik. „Pigem on see seadusandja probleem ja Maruste artikkel oli igati asjakohane, kuna ta on riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees ehk seadusandja. Mina ei ole.“

Teine küsimus on Seppiku sõnul konkreetsete inimeste süü konkreetsetes asjades. „Ega see kui õiguskaitseorganid tegutsevad jõuliselt, kuid siiski seaduse piires, ei tähenda seda, et inimesed, kes midagi korda on saatnud, oleksid süütud või et asja ei tuleks uurida,“ selgitas ta.

Edgar Savisaar kirjutas, et kui olematu põhjusega võidakse läbi otsida riigi peamise opositsioonipartei kontor ja parlamendiliikme kodu, siis pole Eestis keegi omavoli eest kaitstud. "See ei ole päevapoliitiline ega parteipoliitiline küsimus. See on demokraatliku riikluse küsimus, ja just sellele juhib Rait Maruste tähelepanu," kirjutas Savisaar ja imestas, miks Keskerakonna liikmetest endised siseministrid ei ole sel teemal sõna võtnud.

Maruste arvamusartikkel õiguskaitseorganite teemal ilmus eelmisel reedel Eesti Päevalehes.